Skoči na glavno vsebino

Ozaveščanje učencev o slepoti

V torek, 2. 4. 2024, smo se sedmošolci na naši šoli srečali z gospodom Sebastjanom Kamenikom, ki je slep že od otroštva, in njegovim psom vodnikom – Šarkom. Gospod Sebastjan Kamenik in njegova asistentka gospa Mojca Breznikar sta nam na nazoren in humoren način predstavila slepoto, pripomočke za lažje življenje nevidečih in načine, ki slepim omogočajo, da se uspešneje vključijo v okolje, v katerem živijo.

Pogovarjali smo se tudi o stereotipih o slepoti in slabovidnosti, ki jih je pri nas še vedno preveč, in o tem, kako ravnati ob stiku z nevidečimi.

Pri pogovoru smo lahko sodelovali tudi učenci. Opazovali smo Šarka in njegovo delo pri vodenju slepega, uporabili smo belo palico in se preizkusili v tipnih sposobnostih – seveda z zavezanimi očmi. Spoznali smo, kako pomembno je zdravo čutilo za vid, kako smo lahko hvaležni, da vidimo.

Ob koncu srečanja smo prejeli še brošure z naslovom 10 zmot in 10 resnic o slepoti, da ne bomo v zadregi, kadar bomo komunicirali s slepimi in slabovidnimi ljudmi.

Pri slovenščini bomo napisali spise z naslovom Ne tako, ampak tako! in se v mesecu juniju udeležili prireditve na Špici, kjer bo Združenje prijateljev slepih Slovenije obeležilo obletnico ustanovitve.

Bil je lep in nepozaben dogodek!

 

Sedmošolci z učiteljicami Polonco, Alenko in Jelko

 

Dostopnost