Skoči na glavno vsebino

Štirinajsti Kulturni bazar 2022

Cankarjev dom v Ljubljani je 31. 3. 2022 gostil štirinajsto nacionalno medresorsko strokovno usposabljanje »Kulturni bazar«, ki se ga je udeležila naša strokovna delavka. Pripravili so ga: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za okolje in prostor ter CMEPIUS-om pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Osrednja tema je bila Kultura in umetnost/blagostanje družbe in posameznika.

Plenarni govorec je bil prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog, predstojnik Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete UL, s predavanjem Umetnost kot preplet čuta, misli, giba in čustev: nevrobiološke poti k blagostanju in družbe.

V veliki sprejemni dvorani in prvem preddverju CD so bili urejeni razstavni prostori, na katerih se je predstavilo več kot sto kulturnih ustanov in samostojnih kulturnih ustvarjalcev iz Slovenije. V dvoranah CD pa so se odvijala strokovna predavanja, predstavitve različnih področij vzgoje in medpredmetnega povezovanja, moderirani pogovori, delavnice, ogledi filmskih projekcij s predstavitvenimi uvodi, idr.

Predstavili so, kako lahko kulturo in umetnost povežemo z drugimi področji.

Strokovna delavka se je udeležila moderiranega pogovora – Pogovor o dediščini, predavanja – Prostor je omejena dobrina, filmske projekcije s predstavitvenim uvodom, aktivna delavnica/predstavitev – Glas je moje vesolje – zven glasu kot zdravje, ogleda razstavnih prostorov s spletno predstavitvijo, kar bo lahko uporabila pri delu z učenci. Sodelavcem je s Kulturnega bazarja prinesla nekaj gradiv. S predavanj in delavnic pa nekaj idej za delo.

Dostopnost