OBISK NT&RC

V četrtek, 14. 12. 2017, smo učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo obiskali prostore medijske hiše Novi tednik in Radio Celje.


Naše vznemirjenje se je pojavilo že en teden prej, ko smo izvedeli, da bomo končno lahko videli delo lokalnih novinarjev od blizu. Takrat smo si prebrali vse o začetku Novega tednika in Radia Celje in to nas je še bolj pritegnilo. Iz šole smo se odpravili peš do velike zgradbe v središču, ki pa ni tako dobro opazna, saj se skriva za muzejem Hermanov brlog.  Preden smo si ogledali vse prostore, sta nam urednici NT in RC predstavili zgodovino poslovanja, potek dela, poklice, šolanje, poslanstvo novinarjev in nam poleg tega odgovorili na vsa vprašanja. Ogledali smo si njihove pisarniške prostore, ki so bili okrašeni z različnimi slikami, vici, priznanji ter fotografijami rokometašev ter drugih celjskih športnikov. Videli smo studio in bili priča pogovoru v živo. Tehnik nam je predstavil mešalno ploščo, računalniški program in glasbeno listo.  Razveselili pa so nas tudi s svojimi  čokoladicami z logotipom NT&RC. Za zaključek pa smo lahko prelistali stare izvode Novega tednika. V šolo smo se odpravili z nasmehom in glavami, polnimi novinarskega znanja.


Za konec bi radi še povedali, da smo doživeli izjemno izkušnjo in če boste imeli kdaj priložnost obiskati Radio Celje, to le storite. Hvala pa tudi vsem, ki so nas tako toplo sprejeli.                     


Veronika Nika Seničar, Eva Pirh, Valentina Rkman iz 7.a  

 

OBISK RADIA CELJE


V četrtek, 14. 12. 2017, smo se učenci 7. in 8. razreda, ki obiskujemo šolsko novinarstvo, odpravili na ogled Radia Celje in časopisa Novi tednik. Najprej sta nam urednici radia in časopisa povedali nekaj o delu, pisanju, dobivanju informacij in še veliko več. Predstavili sta nam delo novinarja. Lahko smo ju vprašali tudi kaj o pridobivanju novic, potovanju v druge države itd. Pogledali smo si zvezane izdaje časopisa iz posameznih let – od leta 1952 do 2016. Knjigo za leto 2017 bodo naredili na začetku prihodnjega leta. Ko smo izvedeli, kar nas je najbolj zanimalo, nam je urednica radia razkazala studijske prostore. Najprej smo si ogledali studio, kjer nam je tehnik razložil vse o delu na radiu. Po naključju je neka gospa prav takrat poklicala, da bi povedala novico, in lahko smo si ogledali, kako tehnik preklopi gumbe, da lahko slišimo njo in napovedovalca. Tehnik nam je razložil še, kdaj smo v etru, kako predvaja pesmi, kaj naredi, če je kakšna napaka, da ima tudi on mikrofon, kako sprejemajo klice in kako na splošno upravljajo radio. Povedal nam je še, kakšen je njegov delovni čas. Nekateri učenci so imeli celo možnost govoriti v etru, to sta bila sedmošolca Leo in Larisa. Larisa se je kar dobro znašla, medtem ko je Leo zaključil z: »Adijo, mami!« Oba pa sta bila super!


Nama je bil obisk zelo všeč in zelo sva zadovoljni. Prepričani sva, da je bilo tudi drugim zelo všeč. Komaj čakava na naslednji dve ekskurziji! Zelo sva se zabavali in se veliko naučili!


Larisa Sakalić, Ula Oman, 7. B