EKSKURZIJA: Na obisku pri Trubarju in Tesli


V sredo, 19. oktobra, smo se devetošolci ter skupina nadarjenih učencev 3. triade odpravili na strokovno ekskurzijo. Pot nas je najprej vodila proti Dolenjski, kjer smo si v majhni vasici pod gradom Turjakom ogledali rojstno domačijo očeta slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja. Udeležili smo se knjigoveške delavnice, v kateri smo spoznali način izdelovanja knjige ter se v tem tudi sami preizkusili. Nastale so zanimive knjige ter knjižice, ki smo jih lahko odnesli s seboj. Predstavili so nam tudi pisavo (gotico), ki jo je Trubar uporabil v svojih prvih dveh knjigah.


V drugem delu ekskurzije pa smo obiskali Cankarjev dom v Ljubljani, si ogledali njegovo notranjost, šli v največjo (Gallusovo) dvorano ter slišali marsikakšno zanimivost o gradnji ter delovanju te največje kulturne ustanove pri nas. Podrobno smo si lahko ogledali razstavo o Nikoli Tesli, pomembnem izumitelju, ki je s svojimi naprednimi idejami spremenil vsakdanje življenje ljudi. Imeli smo odličnega vodiča, ki nam je dovolil, da smo lahko tudi sami naredili različne preizkuse. Ob tem smo se zelo zabavali.


Ekskurzija nam je bila všeč, saj smo se o Trubarju in Tesli pogovarjali že v šoli. Zanimivo pa je bilo videti vse to še od blizu.