Valeta devetošolcev

14.6.2016

 

Dragi učenci in učenke 9. A in 9. B, spoštovani starši, gostje, sodelavci in sodelavke!

 

Zdi se mi, da je čas med 1. septembrom in začetkom junija vsako leto krajši. Komaj šolsko delo dobro steče, že se začnejo prvi pogovori o tem, kam in kako naprej, pa spoznavanje srednjih šol, informativni dnevi in čas, ko je treba izpolniti vpisni obrazec. Takrat se tu in tam že zalesketajo kakšne očke in misel vztrepeta. Tudi letos ni bilo nič drugače – in tako smo danes tu, v naši telovadnici, ki je pravzaprav rasla z vami, saj smo jo ravno v letu 2007 začeli uporabljati že 1. septembra.


Morda ima to celo nekoliko vpliva na vašo generacijo, kajti učnega uspeha, domačih nalog in šolskih obveznosti nekako niste postavljali na prvo mesto. Tudi se niste preveč radi izpostavljali na tekmovanjih, a kljub temu ste vsi uspešno izdelali 9. razred in to je v tem trenutku vaš najpomembnejši dosežek. Zato vsem iskrene čestitke!

Znali ste nas presenetiti. Marsikdo med vami je bil – in je še – zelo dejaven tako v šolskih interesnih  dejavnostih kot tudi izven šole. Znašli ste se v športu, v glasbi, brali ste v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, narisali ste čudovite plakate, dekleta so vrsto let pela v pevskem zboru in plesala v folklorni skupini, dejavno ste sooblikovali šolsko skupnost učencev in šolski otroški parlament, svoje ideje pa prenesli celo v državni zbor. Nove svetove ste odkrivali na ekskurzijah in v šoli v naravi, prav vaša generacija je začela plesti nitke prijateljstva z učenci osnovne šole Djure Jakšića iz Zrenjanina in jih kasneje utrjevala tudi s prijatelji iz Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu. Vrednost znanja in moč izobrazbe ste spoznavali skozi številne projekte – Evropska vas, bralni kviz, Unescove aktivnosti in raziskovalno delo so samo nekateri med njimi.


Za vaše letošnje leto so zagotovo značilne pomembne odločitve. Vmes ostajajo vaše sledi, ki jih bolj kot s priznanji in nagradami štejemo s tem, koliko dela, zavzetosti, napora in osebnega odnosa ste vložili vanje. Prav na vašo pobudo bo sled, ki ostaja, še nekoliko močnejša – preden se zares razidete, boste namreč jutri posadili svoje drevo. Drevo je močan simbol povezanosti z naravo in res si želim, da bi njegove korenine lahko zaščitile »steblo vaše osebnosti pred naletom izzivov 21. stoletja«.To drevo tudi ne bo katero koli – posadili boste lipo, starodavni simbol slovenstva, zato naj bo njegov vpliv zares močan!

In ker ste, kot ste dejali na začetku, znali poslušati in si zapomniti ter kdaj kaj tudi upoštevati, lahko danes praznujete.  

Dragi devetošolci, dosegli ste prvo veliko zmago v življenju. Legendarni John Lennon je nekoč zapisal: "Življenje je tisto, kar se zgodi, medtem ko delaš druge načrte." Iz srca želim, da se vam bo zgodilo lepo življenje, in se skupaj z vami veselim izzivov, ki vas čakajo, pri tem pa naj vas vodi misel Margo Jones: "Če si nečesa zelo močno želiš, lahko to dosežeš. Nemara bo zahtevalo potrpežljivost, težko delo, boj in veliko časa; toda uresničljivo je. Tolikšna mera vere je pogoj za sleherni podvig, umetniški, strokovni, športni ali kak drug."

 

Vam, spoštovani starši, hvala za vsa leta vzajemnega sodelovanja in podpore – in vsem srečno!

 

Nevenka Matelič Nunčič, ravnateljica