IV. osnovna šola Celje


 
 

 

Obisk medijske hiše Novi tednik & Radio Celje

 


V torek, 15.12.2015, smo se učenci 7., 8. in 9. razreda z izbirnim predmetom šolsko novinarstvo odpravili na Radio Celje in časopis Novi tednik.

Sprejela nas je glavna urednica gospa Bojana, ki nam je pripravila lepo dobrodošlico ter nas popeljala skozi vse prostore radia. Z glavno urednico Novega tednika pa sta nam povedali vse, kar nas je zanimalo o stvareh, ki so za radio ter časopis značilne. Najprej smo se za mizo, kjer se vsi zaposleni zjutraj dogovarjajo, kaj bodo počeli ter objavili,  pogovorili, kaj je njihovo redno delo in kaj morajo vsak dan početi. Nato smo se razdelili v 2 skupini. Prva skupina se je odpravila na ogled radia, druga pa je ostala za mizo z glavno urednico Novega tednika. O Novem tedniku smo izvedeli veliko, saj nam je urednica odgovorila na vsa vprašanja, ki smo jih postavili. Izvedeli smo, da je urejanja časopisa zahtevno opravilo. V predelih radia smo izvedeli, da moraš biti za delo v medijih nadarjen, kar pomeni, da moraš imeti pravilno in čisto izgovorjavo, govoriti moraš knjižno pravilno in biti tudi tehnično podkovan.  Zaposleni na radiu morajo med oddajo v živo veliko komunicirati, saj jim mora glasbeni montažer sproti sporočati, če gre kaj narobe. Med oddajo, ki poteka v živo, se v prostor ne sme vstopati in v ta namen imajo pred vrati posebne luči, ki svetijo rdeče ali modro.

Po ogledu radia in časopisa smo se vrnili nazaj v glavno sobo, si pogledali še stare izvode tednika, se zahvalili za ogled in polni novega znanja odšli nazaj proti šoli.

Alja in Ana Klara, 8.a

 

 
 

Matična številka: 5082633000 Identifikacijska številka za DDV: SI82175420 Podračun: 0121 1603 0646 584 pri UJP IBAN: SI56 0121 1603 0646 584 BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X