Zaključna prireditev ob dnevu državnosti

 

24.6.2014

 

Spoštovani starši, spoštovani obiskovalci, sodelavke in sodelavci, dragi učenci!
Že čez nekaj dni bo v šolskih prostorih potihnil smeh otrok, njihova razposajenost se bo preselila na domača dvorišča. A do zadnjega šolskega dne imamo še nekaj aktivnosti. Danes smo se zbrali zato, da počastimo rojstni dan naše domovine – in da si zaželimo sproščene počitnice.
Za vse naše šolarje je Slovenija tako rekoč od nekdaj, tisti, ki pa smo pred 23 leti že spremljali in sprejemali dogajanje, povezano z rojstvom naše države, pa dobro vemo, da smo bili takrat zelo zaskrbljeni. Vojna za Slovenijo res ni trajala dolgo, a saj vemo: vsak dan vojne je predolg.
Današnjo prireditev torej posvečamo rojstnemu dnevu naše domovine, ki jo vsi nosimo v srcu. Skozi leta šolanja odkrivamo njene kotičke, jo spoznavamo in se vedno bolj zavedamo, kako dragoceni so. Obe učiteljici, ki sta letos spremljali šestošolce v šoli v naravi, ki se je res dogajala sredi narave – v Rakovem Škocjanu – vedno znova poudarjata, kako zavzeto so sodelovali, kako vedoželjni so bili  in kako niso mogli skriti začudenja nad močjo narave – močno se jih je dotaknilo opustošenje, ki ga je pustil februarski žled. Če bi bili zdajle z nami devetošolci, bi povedali, da jih je povsem prevzel čudovit razgled na slovensko obalo z  Belvedera, sedmošolci so občudovali sožitje narave in umetnosti v Sečovljah, na slovenski gimnaziji v Celovcu so še dolgo po obisku pri nas govorili o gostoljubju, ki so ga bili deležni v Celju, prvošolce, ki so se o vetru učili iz prakse na letališču v Levcu, so začarala jadralna letala, drugošolci so se zadovoljni vrnili z obiska v Velenju,  učence tretjega razreda pa je v živalskem vrtu presenetilo, koliko vrst živali je ogroženih v Evropi. Četrtošolci so navdušeno pripovedovali o delavnicah, ki so se jih udeležili v muzeju na prostem v Rogatcu. Petošolci so prav zdaj v šoli v naravi … Res je, vsako novo generacijo je potrebno bolj motivirati, drugače in močneje spodbujati, da naredi še kaj več od tistega, kar je najbolj nujno. A potem, ko je delo opravljeno, vedno znova vemo, da je vredno. Navdušenja v očeh se ne da skriti, četudi ni izraženo z besedami. Mene pa še posebej veseli, da učenci IV. osnovne šole Celje še vedno radi berete, 258 bralnih priznanj smo razdelili, med njimi je bilo kar 17 zlatih bralcev, kar je dobra polovica devetošolcev.  Dobro branje je že dobra osnova za znanje, to pa je tisto, kar potrebujemo  vse življenje. Poleg znanja so prave vrednote – danes včasih malce zapostavljene – še spoštovanje, sodelovanje, strpnost, zaupanje , ustvarjalnost, poštenost in delavnost. Le tako lahko pedagoški trikotnik deluje.
Na tekmovanjih iz znanja je letos sodelovalo 561 udeležencev, skupaj pa so učenci IV. Osnovne šole Celje osvojili 178 bronastih priznanj, 15 srebrnih in 2 zlati priznanji. 88 učencev je bralo za angleško bralno značko Epi Reading Badge, 109 pa za nemško – Epi Lesepreis. Ekipa Malih sivih celic je priznala premoč šele v osmini finala. Velikokrat so nas razveselili naši športniki, posebej velja pohvaliti dekliški ekipi v nogometu in košarki, ki sta se uvrstili na državno raven.   
Spoštovani starši, iskreno se vam zahvaljujem za vse prispevke, ki ste jih letos namenili šolskemu skladu. Prav s to pomočjo je letos lahko odšlo v šolo v naravi 12 učencev. V imenu upravnega odbora šolskega sklada hvala tudi za vse, kar ste darovali danes – na račun bomo položili 235,73 EUR.
Hvala pa tudi za vaš odziv na prošnjo za pomoč prizadetim v poplavah. V kratkem času se je nabralo toliko, da tega nismo pričakovali, vse zbrano pa je bilo dostavljeno v Srbijo, in sicer nameščenim v Kombank areni in v športni dvorani Banjice v Beogradu, v občino Čelinac v Bosno in v Banja Luko. Skrb za to, da je vsa pomoč prišla v prave roke, je prevzela mamica našega učenca, gospa Sanja Gluvić. Iskrena hvala!  
Ob prazniku, rojstnem dnevu naše Slovenije, vam vsem iskreno čestitam. Prazniku sledijo počitnice. Izkoristite vsak dan za kaj lepega, vzemite si čas za branje slovenskih knjig, vzemite si čas za prijatelje, sošolce, sorodnike, za sprehod v naravi, na travnik, v gozd, če se le da, si privoščite ogled kakšnega delčka naše domovine. Želim, da bi se zdravi in polni pozitivne energije 1. septembra spet  vrnili v šolske klopi.

                                                                                 

Nevenka Matelič Nunčič, ravnateljica