IV. osnovna šola Celje


 
 

 

…in življenje je lahko lepo, dobro in prijazno,
 če ga znamo takega soustvarjati.
Pomembno je puščati sledi in biti zgled.
Treba je vlivati upanje in se truditi,
pa čeprav se včasih zdi, da je zaman.
                                               (Brigita Ferlič Žgajnar)

 

Dragi učenci in učenke, spoštovani starši in sodelavci!

Jesen je že naznanila svoj prihod in spet je čas za šolo. Tudi novo šolsko leto, že 52. po vrsti, bomo ustvarjali skupaj. Novim pričakovanjem in izzivom se zagotovo pridružujejo nove skrbi, a osnovnošolci imate priložnost, ki je dana le redkim:  vsako šolsko leto lahko začnete na novo, si postavite nove cilje, izberete nove izzive, spremenite način učenja ali si vzamete več časa za sprotno šolsko delo, pa se bodo rezultati zelo kmalu pokazali. Seveda si želim, da bi bilo znanje, ki ga boste pridobili v šoli, tako, da bo uporabno tudi v vsakdanjem življenju in vas bo vedno spodbujalo k upoštevanju tistih temeljnih vrednot, brez katerih ne moremo ŽIVETI SKUPAJ: k medsebojnemu spoštovanju, strpnosti, poštenosti, odgovornosti in delavnosti torej. Spoštovani starši, želim, da bi te vrednote razvijali skupaj, z roko v roki.     

  
S čim bo zaznamovano naše letošnje skupno delo?  Najprej se boste srečali z novo podobo šole, kajti stilizirana štirica vas že pozdravlja tako na zahodni fasadni steni kot na zastavi. Štirica je seveda simbol za IV. osnovno šolo Celje, dejansko četrto mestno šolo v Celju. Obdajajo jo štirje trikotniki. Trikotnik je osnovno geometrijsko orodje, hkrati pa simbol za povezavo, kakršna je v osnovni šoli nujna – za povezavo med učitelji, učenci in starši, čemur v pedagoški stroki rečemo pedagoški trikotnik. In ker je šola četrta, torej gre za vrstilni števnik, je zraven še velika pika, ki si jo lahko  predstavljamo kot krog. Krog v govorici simbolov označuje popolnost in celovitost – in k temu stremimo tudi mi.


Nekaj novega ste – ali pa še boste – opazili tudi na igrišču. Za rokometnim golom je namreč urejen urbani vrtiček, na katerem raste skoraj petdeset različnih rastlin, vse pa so avtohtone in tradicionalno slovenske.  Ob vrtičku bo v prihodnje urejen delovni kotiček, posadili bomo drevo za senco – in zrasla bo učilnica na prostem!


In kaj bo novega pri našem delu? Ob devetošolcih se bodo nacionalnih preizkusov znanja obvezno udeležili tudi vsi šestošolci, nekaj predmetov se je preimenovalo, spremenjeni so pogoji za pridobitev statusa. Še naprej se bomo posebej ukvarjali z bralno pismenostjo, širili Unescove ideje in se učili mediacije, hkrati pa se veselimo sodelovanja z obema šolama, s katerima smo se povezali lani – s slovensko gimnazijo v Celovcu in osnovno šolo iz Zrenjanina.

Vsem želim ustvarjalno in prijazno leto. Vam, učenci, dodajam še preprost nasvet: sprotno delo je še vedno najbolj učinkovito za uspeh. Odgovorno se lotite vseh nalog, ki jih pred vas postavlja šola, delajte sproti, vsak dan, takoj povprašajte, ko naletite na težavo, in se na pouk tudi sproti pripravljajte. Le tako bo rezultat takšen, ko si ga želite!


Pa na varnost ne pozabite in previdnosti na cesti tudi ni nikoli dovolj.

 

Nevenka Matelič Nunčič,

                                                                                                         
ravnateljica
 
 

Matična številka: 5082633000 Identifikacijska številka za DDV: SI82175420 Podračun: 0121 1603 0646 584 pri UJP IBAN: SI56 0121 1603 0646 584 BIC koda Banke Slovenije: BSLJSI2X