Zaključna prireditev za starše

 

16. junij 2011

 

"Spoštovani starši, spoštovani obiskovalci, sodelavci in sodelavke, dragi učenci!

Le še nekaj dni je in našo IV. osnovno šolo Celje bomo skupaj pripeljali na prag petdesetih let. Včeraj smo v drugačen svet, svet odraslosti, pospremili naše devetošolce, danes, pred to prireditvijo, smo se prvič dobili s starši bodočih prvošolcev. veselimo se generacije, ki prihaja, saj je spet številčna – šolanje je zaključilo 41 devetošolcev, nasledilo jih bo kar 54 novincev.
Tudi to šolsko leto smo ustvarjali skupaj – učitelji in učenci. Ob rednem pouku s predpisanimi vsebinami smo vedno znova pogledovali še malce čez, v svet projektov, kot jim največkrat rečemo, in tekmovanj, ki nam za tako mlade sicer niso preveč všeč, a brez njih ne moremo. Preizkušali smo drugačen način vrednotenja znanja, se redno učili dva tuja jezika in še dva med izbirnimi predmeti, bolj fleksibilno oblikovali urnik, se razgledovali po bližnjih in bolj oddaljenih svetovih, na primer Švedski in Evropi v okviru Evropske vasi, spoznavali različne ljudi v Unescovih projektih, nadaljevali žlahtno tradicijo raziskovalnega dela, spoznavali vrednote prostovoljstva, poslikali veliki pano ob prazniku našega mesta in skrbeli za urejen podhod, se vključili v Zdrav življenjski slog in se posvečali branju. Veliko nam pove podatek, da število bralcev, ki vsako leto osvojijo dobro staro bralno značko, ki jo vsi poznamo (saj ima tudi že več kot petdeset let, pa je še vedno živa in aktualna) počasi, a vztrajno raste. Knjiga – ob vseh elektronskih virih informacij – vendarle ostaja naša dobra prijateljica.
Res pa je, da je vsako novo generacijo potrebno bolj motivirati, drugače in močneje spodbujati, da naredi še kaj več od tistega, kar je najbolj nujno. A potem, ko je delo opravljeno, vedno znova vemo, da je vredno. Navdušenja v očeh se ne da skriti, četudi ni izraženo z besedami. Fantje, ki so vam predstavili robote, včasih pozabijo iti domov, za plesalce folklorne skupine nobene vaje niso prezgodaj, Pike Nogavičke so tako s plesom kot z besedo navdušile vrsto sošolcev. kaj vse je treba postoriti, da z raziskavo prepričaš zahtevno komisijo tako na občinski kot tudi na državni ravni, vedo samo avtorji. In z zlatim mednarodnim priznanjem nagrajeno likovno delo tudi ne nastane kar samo od sebe. Kumerdejevo priznanje šoli za strokovno delo ter štiri zlata priznanja, 24 srebrnih in 214 bronastih priznanj učencem je letos obogatilo našo zbirko, pa 3 zlata priznanja z mednarodnega natečaja ekslibrisov, razdelili smo 259 bralnih priznanj, 90 angleških bralnih značk in 23 za branje v nemščini. Veselimo se, ker so bili naši devetošolci boljši od slovenskega povprečja na nacionalnih preverjanjih znanja iz biologije, ker se na športnem področju uspešno merimo z vrstniki  in ker so bila opažena izvirna razmišljanja učencev v njihovih literarnih poskusih. Mene pa še posebej veselijo tiste drobne stvari, ko mi, na primer, učenci napišejo, naj šola kar ostane takšna, kot je, ali ko opazim koga od vas, staršev, čakati pred oddelkom podaljšanega bivanja, ker otrok še noče domov.
Danes smo vam odkrili delček te pisane palete dejavnosti, ki nas vodi jubileju – petdesetletnici  šole – naproti. Hvala vsem učencem za dobro opravljeno delo, hvala vsem sodelavcem, ki vedno znova najdete prave spodbude, in seveda iskrena hvala vam, spoštovani starši, ker svojim otrokom – in nam – stojite ob strani. Skupaj zmoremo več!
V imenu upravnega odbora pa se vam zahvaljujem tudi za vse prispevke, ki ste jih letos namenili šolskemu skladu. Prav s to pomočjo je letos odšlo v šolo v naravi 7 učencev, prav tako pa smo pokrili stroške za sedem udeležencev ekskurzij. Preostala sredstva bo sklad razporedil v naslednjem šolskem letu.
Današnjo prireditev posvečamo rojstnemu dnevu naše domovine, ki jo vsi nosimo v srcu. Skozi leta šolanja odkrivamo njene koščke, jo spoznavamo in se vedno bolj zavedamo, kako dragoceni so. Ne morem vam povedati, kako navdušeni so se šestošolci vrnili z ekskurzije na Gorenjsko, koliko znajo tretješolci povedati o živalskem vrtu, kako so zibelko slovenstva – Gosposvetsko polje, Celovec in Koroško – doživeli naši devetošolci. In to je tisto, kar ostane – v srcu.

Ob prazniku, dnevu državnosti, rojstnem dnevu naše domovine, vam vsem iskreno čestitam. Praznik pa je uvod v počitnice. naj bodo sproščujoče, tudi s kakšno dobro knjigo v roki  in morda ne čisto brez odgovornosti. Prvega septembra pa vas bomo popeljali novim znanjem in petdesetemu rojstnemu dnevu šole naproti."

 

Nevenka Matelič Nunčič, ravnateljica