Header image  

 
 
IV. OŠ Celje, 29.11.2006
 
Igor Leonardi

 

Rojen 24.6.1958, kitarist samouk do leta 1980, ko je naredil sprejemne izpite na graško akademijo za glasbo; oddelek za jazz in klasično kitaro, kjer je študiral 4 leta.
Prepotoval je Azijo in Afriko, kjer se je izpopolnjeval v etno glasbi na različnih strunskih inštrumentih, kot so: indijski sitar, arabska lutnja oud, turški saz, lovska kitara doussn gouni in 24 - strunska harfa kora.
Med leti 1989 in 1999 je živel in deloval v ZDA, kjer se je učil pri mednarodno priznanem glasbeniku Don Cherry-ju in poleg znanih jazz glasbenikov sodeloval tudi s člani rock skupine Metallica. Nastopil je na številnih mednarodnih jazz festivalih (San Francisco, New York, Houston, Zürich, Praga, Ljubljana, Istanbul, Beograd ...). Več let je bil zaposlen kot specialist za svetovno (etno) glasbo v Oaklandu v Kaliforniji.
V Sloveniji je znan kot nekdanji član skupin Quatebriga, Begnagrad, Miladojka Youneed in kot skladatelj glasbe za okoli 50 gledaliških predstav v režiji Vita Tauferja (Alica v čudežni deželi, Sen kresne noči, Pika, Matiček se ženi, Primorske zdrahe, Dream, Hamlet, Atlantida ...).
V zadnjem času piše tudi za film. Za glasbo v filmu Rezervni deli v režiji Damjana Kozoleta je na festivalu slovenskega filma leta 2003 prejel Vesno za najboljšo filmsko glasbo.
Igor je leta 1997 ustanovil etno-jazz skupino Fake orchestra, ki redno nastopa doma in v tujini.

 
 

 

Foto-album