doživetje vojvodinske ravnice

OBISK V ZRENJANINU

9. do 12. maj 2013


potovanje v preteklost Zrenjanina

fotogalerija


program

9. maj 2013

Zagreb - Novska - Slavonski Brod - Ruma - Novi Sad - Zrenjanin
dobrodošlica

10. maj 2013

sprejem pri županu Zrenjanina Ivanu Bošnjaku
sodelovanje na "Europskom selu Zrenjanin 2013"
ogled stalnih razstav Narodnega muzeja
zgodovina, razvoj in arhitekturna dediščina Zrenjanina
zabava učencev v šoli

11. maj 2013

obisk na OŠ Petar Petrović Njegoš ob njeni 40-letnici
obisk šole in eko centra v Belem blatu
večer z gostitelji

12. maj 2013

zaključek obiska - začetek prijateljstva
530 km in 9 ur potovanja

 


spomini


9. maj 2013


Mi še pišemo NPZ, Izletnikov avtobus z Darkom pa že "kurbla". Prtljažnik je poln prtljage.
Pot nas vodi čez Rogaško Slatino, mimo Zagreba, Novske, Slavonskega Broda, Rume in čez Novi Sad v Zrenjanin... 9 ur vožnje, malic, obiskovanj WC, carinskih pregledov, dobre volje in smeha.  
Gostitelji se zelo potrudijo in nas s predstavo dobrodošlice toplo pozdravijo v slovenskem jeziku. Seznanimo se z našimi gostitelji in prenočimo na njihovih domovih.

 

10. maj 2013


Nas in predstavnike grškega veleposlaništva uradno sprejme Ivan Bošnjak, župan Zrenjanina. Pozdravi spodbujanje sodelovanja in medkulturno izmenjavo tradicij, navad in običajev.  
Na prireditvi "Europsko selo Zrenjanin 2013" v narodnih nošah s pesmijo, plesom, živo besedo, razstavljenimi plakati ter slovenskimi jedmi predstavimo Slovenijo.
Popoldne obiščemo stalno razstavo Narodnega muzeja in spoznavamo zgodovino, razvoj in znamenitosti Zrenjanina in Banata. Na sprehodu po zrenjaninskih ulicah nam predstavijo kulturne, zgodovinske, arhitekturne in umetniške znamenitosti mesta ob Begeju.  
Zvečer "pretegnemo" noge in se potimo na družabnem srečanju v šoli.

 

11. maj 2013


Odzovemo se vabilu in obiščemo dopoldanske aktivnosti, ki jih zaposleni in učenci pripravijo v počastitev 40 - letnice zrenjaninske šole Petar Petrović Njegoš. Občudujemo izdelke, ki jih učenke, učenci in njihovi starši razstavijo v šoli. Prisostvujemo simulaciji vulkanskega izbruha. Gostitelji nas popeljejo po lastni razstavi domačih živali. Dobra volja in veselje na vsakem koraku postanejo nalezljivi.
Po stranskih poteh se zapeljemo v preteklost - v Carsko baro na izlivu Begeja v Tiso, ki je v seznamu Unescove naravne in kulturne dediščine. Sprehodimo se v "eko" življenje z naravo v etnično mešani panonski vasici sožitja, načrtovanja in strpnosti. Vrnemo se v preteklost in cenimo sedanjost. "Zmažemo" domače kosilo lokalnih gospodinj in odigramo prijateljsko tekmo z Zrenjaninčani ter Beloblatčani.  
Večer preživimo z zrenjaninskimi gostitelji - na "korzu" po ulicah, ob pici, s sladoledom, v Bermudskem trikotniku, ob plesu, igrah, smehu in načrtih. To je večer, ko se ideje rojevajo same po sebi in nobena ni nemogoča, neizvedljiva, nedosegljiva.

 

12. maj 2013


Slovo postaja začetek - začetek prijateljstva.   
In do doma zopet naštejemo 530 km ceste ter 9 ur malic, obiskovanj WC, carinskih pregledov, dobre volje in urejanja vtisov.