Pot po starem mestnem središču

facka.gif (2034 bytes) Celje je zelo staro, ali bolje rečeno, starodavno mesto. Preživelo je veliko burnih zgodovinskih dogodkov, katerih glavnina se je zgodila ravno v starem mestnem jedru, kjer še danes najdemo sledove preteklosti. Bi radi izvedeli kaj več o celjski zgodovini?

Pridružite se nam na naši poti po ulicah, po katerih so hodili že Kelti, Rimljani in Celjski grofje.

Ker smo učenci četrte osnovne vaši gostitelji, bo najbolje, da začnemo pot kar pri nas doma, na Četrtki. Zapustili bomo severno predmestje, kjer se nahaja naša šola, ter se odpravili proti jugu, kjer se ob Savinji stiska celjsko mestno jedro.

Prečkali bomo Dečkovo cesto ter po Ipavčevi ulici prispeli do našega GLEDALIŠČA (SLG Celje).

theatre.gif (62291 bytes)
wpe6.jpg (9520 bytes) Gledališče zapustimo ob njegovi zadnji strani ter se odpravimo na Trg celjskih knezov, kjer si lahko ogledamo tri znamenite stavbe: PROTHASIJEV DVOREC, NARODNI DOM in SPODNJI GRAD.

Ob začetku Ljubljanske ceste, kjer so nekoč stala ljubljanska vrata, so še vidni ostanki obzidja ter plošča v spomin veliki popotnici in pisateljici Almi Karlin.

wpe7.jpg (9210 bytes) Od tam je le še kratek korak do Muzejskega trga, kjer stoji STARA GROFIJA, ki je dom Pokrajinskega muzeja, lapidarija in seveda znamenitega celjskega stropa. wpe8.jpg (7255 bytes)
Obkrožimo stavbo Stare grofije, saj lahko vidimo s Savinjskega nabrežja Lapidarij ter čudovito ohranjene ostanke mestnega obzidja.

Po srednjeveški uličici Na okopih prispemo do Slomškovega trga, kjer nas čaka CERKEV SV. DANIJELA, katere del je prelepa gotska kapela Žalostne matere božje s kipom Pieta.  

wpe9.jpg (14516 bytes)

wpeA.jpg (22415 bytes) Stopimo še čez cesto ter si na Glavnem trgu oglejmo MARIJINO ZNAMENJE. wpeB.jpg (7568 bytes) Potem pa spet mimo cerkve do VODNEGA STOLPA, ki je eden od štirih vogalov obzidja.
Po Razlagovi ulici prispemo do Krekovega trga, kjer stoji ena najlepših celjskih stavb, CELJSKI DOM.

Od tam lahko pogledamo še v Gubčevo ulico, kjer je poleg ostankov mestnega obzidja tudi antična zgodnjekrščanska krstilnica.

wpeC.jpg (12752 bytes)

banka.gif (56648 bytes)

Še nekaj korakov po Cankarjevi in že smo pred sedežem BANKE CELJE, nekdanje mestne hranilnice, ki jo je projektiral učenec Plečnikove šole.
Že utrujeni? Zdržite še malo, kajti gotovo se ne dolgočasite. Po Stanetovi in Prešernovi ulici smo že prispeli do Muzeja novejše zgodovine, kjer nas v svoj brlog povabi tudi lisjak Herman, gostitelj prvega otroškega muzeja v Sloveniji. Potem pa še čez cesto do Marijine cerkve, kjer so bili pokopani tudi zadnji Celjski grofje. herman.gif (102678 bytes)
fackacilji.gif (1569 bytes) Sedaj pa hitro nazaj v našo šolo. In ko si boste malce odpočili, si oglejte tudi kaj počnemo, ko ne vodimo gostov po mestnih ulicah. Dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo, nam nikoli ne zmanjka in za dolgčas enostavno - nimamo časa.

CeljeGRB.gif (1773 bytes)Preveri svoje znanje CeljeGRB.gif (1773 bytes)