Pot na Stari grad in do okoliških znamenitosti

Mesto ni samo njegovo središče in to tudi ni edini zanimivi del Celja. Na hribčkih okoli mesta stoji še cela vrsta zanimivih ter kuturno in zgodovinsko izjemno pomembnih stavb.

Če ste za malce lahke rekreacije, kar z nami!

facka.gif (2034 bytes)

wpeE.jpg (19246 bytes) Začeli bomo na ravnini, da se malce ogrejemo. Od naše šole se bomo odpravili čez vse mesto naravnost do Savinje ter šli ob njenem bregu do Splavarjevega mostu. Prečkajmo ga, in že smo v mestnem parku. Čez park, pa na desno v klanec po Maistrovi, in točno nad ledeno dvorano se znajdemo ob HERKULOVEM TEMPLJU.

Na vrhu hriba pa pazi na mesto tudi cerkvica Sv. Miklavža.

Vendar mi ne gremo na vrh. Stopimo le nekaj korakov po ozki potki, da pridemo do CERKVE SV. CECILIJE (Kapucinske). Po njenih pokritih 92 stopnicah se spet spustimo k Savinji.

wpeF.jpg (7693 bytes)

wpe10.jpg (14610 bytes) Tako, to je bil krajši vzpon, za lažji začetek. Zdaj pa bo šlo zares. Preko dveh mostov in dveh rek, Savinje in Voglajne stopimo, pa kar pogumno po Pelikanovi pešpoti naravnost k STAREMU GRADU, ki je bil nekoč tudi domovanje Celjskih grofov.
Odpočijmo si malce ob čudovitem razgledu na mesto ter vso Celjsko kotlino.

Spust bo lažji: po cesti proti mestu, ob poti pa si ogledamo še cerkev Sv. Jožefa in Kalvarijo ter pridemo mimo Skalne kleti do brega Voglajne.

Smo že spet na ravnem. Saj ni bilo prehudo, kaj? Po Aškerčevi ulici je le še kratek skok do cerkve Sv. Maksimiljana, kjer je služboval tudi Primož Trubar.

wpe12.jpg (10545 bytes)

Tako, zdaj pa prijetno utrujeni nazaj na četrto osnovno, kjer se vedno kaj dogaja in od koder je dolgčas že zdavnaj pobegnil.

CeljeGRB.gif (1773 bytes)Preveri svoje znanje CeljeGRB.gif (1773 bytes)