Johannes(Ivan) Gutenberg


»Knjige so ladje misli, ki potujejo po valovih časa in nosijo dragoceni tovor od roda do roda.« (Francis Bacon)


Johannes Gutenberg

je izumitelj tiska s pomičnimi kovinskimi črkami. Izpolnil je črnilo, zlitino za črke, šablono za natančnejše vstavljanje posameznih črk, po vzoru preše pa je naredil tudi tiskarsko stiskalnico.

Srednjeveški menihi so knjige prepisovali na roke. Leta 1455 je Gutenberg natisnil več kot 200 kopij Svetega pisma (Biblia Sacra). Na vsakem listu je bilo dvaindvajset vrstic. 1282 strani Biblije ni bile zvezanih. Potem ko je bilo besedilo natisnjeno, so vsak izvod ilustrirali, kot rokopise tistega časa. Danes obstaja še 48 popolnih izvodov Biblije. Sveto pismo so prodajali za ceno tridesetih florintov (3-letna plača povprečnega delavca!!!), a še vedno ceneje, kot rokopis. Zanj je pisec porabil tudi leto dni dela.

Kmalu zatem so nastale prve tiskarne v Franciji, Španiji, na Češkem, Nizozemskem in v Avstriji, Benetke pa so veljale kot najpomembnejše tiskarsko središče v Evropi tistega časa. V Sloveniji smo prvi papirni mlin dobili leta 1544 v Zgornji Hrušici. Leta 1550 je Primož Trubar izdal prvi knjigi v slovenskem jeziku: Katekizem in Abecednik. Prvo tiskarno so v Ljubljani odprli leta 1575.


Pomen tiska? Pomisli, kako dolgo bi prepisoval učbenik! In potem bi imel samo 2 izvoda - original in svojega prepisanega. Informacije za 2 človeka. V sodobni tiskarni pripravijo za tisk, natisnejo in odpošljejo učbenik za vse slovenske šolarje v nekaj dneh! Na spletu danes informacija obkroži svet v 3 minutah! In sedaj pomisli na širjenje informacij, znanja...

Johannes Gutenberg

Gutenbergova Biblia Sacra je bila natisnjena v latinščini