Apeninski polotok


Na Apeninskem polotoku so se nahajale Beneška republika (gospodarsko najmočnejša), Genova, Toskana, Papeška država in Neapeljsko kraljestvo, ki ga je imela v lasti najprej Španija (Aragonci), nato Francija (dinastija Anjou). Leta 1282 je zaradi povečanja dajatev in ukinitve samouprave izbruhnila ljudska vstaja v Palermu med večerno mašo - sicilijanske večernice. Ljudstvo se je uprlo vladavini francoskih fevdalcev.  Uporniki so bili poraženi in Španci so vladali do 18. stoletja. Zedinjena Italija je nastala leta 1861.


 

BENEŠKA REPUBLIKA

Nastanek na otokih beneške lagune
Bizantinski cesarji so v 6. stoletju proti Langobardom v S Italiji oblikovali sedem obrambnih kneževin, med katerimi so bile tudi Benetke (Venetia Maritima - Obalna Benečija). Država je bila zaradi ugodne obrambne lege zgrajena izključno na otokih, kamor se je že prej pred Huni umikalo prebivalstvo.

Beneška republika
Pol stoletja je država pod okriljem Bizanca rasla počasi. Sčasoma so je osamosvojila od centralne oblasti in s spretno politiko postala ugledna velesila. Samostojno so imenovali vojaške poveljnike kneze (beneško doge - dož). Neprestano je izkoriščala trgovsko in pomorsko spretnost svojega prebivalstva. V 11. st. so bile Benetke republika (oblast je izvoljena za določen čas), kjer je bila oblast doža omejena z Velikim svetom. V začetku 16. stoletju je bila republika na višku moči. Bila je mednarodna velesila z visokimi standardi, ogromnim bogastvom, razvejanimi finančnimi posli in trgovino ter sposobnimi upravitelji, vojaki in diplomati. Obsegala je ozemlja Benečije, Furlanije, dela Lombardije, Istro, Dalmacijo in Kotor, Jonske otoke, Peloponez in večino grških otokov, Kreto in Ciper, pa tudi več mest v Vzhodnem Sredozemlju. Njihovo oblast so ponekod kasneje omejili Turki.
Republiko je močno prizadelo odkritje Amerike in čas, ko so se trgovina in napredek preselili na obale Atlantika. Kljub temu so ostale sredozemska in evropska velesila. Republiko je leta 1797 ukinil Napoleon Bonaparte. Njena ozemlja sta si razdelili Francija in Avstrija.Sveti Marko - zaščitnik Benetk
Legenda pravi, da je evangelist Marko trdil, da bo njegovo telo pokopano nekje na beneških otokih. V začetku 9. st. je skupina trgovcev naskrivaj prepeljala njegovo truplo iz Aleksandrije v beneško laguno. Pokopali so ga v cerkvi, ki so jo zgradili doževe palače. 

Kuga v Benetkah je ubila tri petine ljudi
Vendar pa s svojimi ladjami niso prevažali samo trgovskega blaga, temveč so iz drugih pristanišč pripeljali tudi podgane, ki so prenašale kugo. V 14. st. je izbruhnila epidemija kuge, ki je imela strahotne posledice za Benetke. Na dan je umrlo tudi do 600 ljudi. Tovorne ladjice so po kanalih komaj uspevale odvažati mrtve. Umrlo je tri petine prebivalstva. 

Beneške maske
Benečani so to bogastvo tudi znali uživati in so prirejali karnevale, igre na srečo, plese v maskah in podpirali umetnost.

Steklarstvo na otočku Murano
Leta 1295 je Republika prepovedala steklarsko obrt v Benetkah, ker so peči steklarjev večkrat povzročale hude požare, ki so uničevali pretežno lesene zgradbe tiste dobe. Steklarji so se masovno preselili na Murano, kjer je bila ta obrt že dobro razvita. Tu je bila velika večina hiš kamnita, saj so stari pribežniki prinesli s kopnega veliko gradbenega materiala iz svojih opustošenih domov.

Beneške galeje - "pokliči AMZS"
Vojaška in trgovska mornarica sta bili osnova beneške moči. Država je imela najmogočnejše ladjevje v Sredozemlju. Ladjedelnice so zaposlovale 16 000 ljudi. Združevale so vse obrtne delavnice, ki so sodelovale pri izgradnji ladje (lesarji, tesarji, vrvrji, orožarji, kovači, načrtovalci in inženirji idr). Ladjo so izdelali, opremili in splovili v enem dnevu! Uvedli so serijsko proizvodnjo "sestavnih delov " za posamezne vrste ladij. Skupina je na proizvodni liniji izdelovala samo določen del ladje ali njene opreme. Ladjo so pravzaprav "sestavili" in ne izdelali. Poleg tega so ti "sestavni deli" predstavljali idealno rešitev za servisiranje in popravila ladij.


 

Krilati lev je simbol sv. Marka, zaščitnika Benetk. Običajno ima Krilati lev ob sebi odprto knjigo, na kateri piše Mir s teboj, moj Mark Evangelist. Odprta knjiga pomeni mir, zaprta pa vojno.

beneške maske

beneška ladja iz 15. stoletja

 

 

Evropa okoli leta 1500