olimpijske igre

 

Najpomembnejše verske slovesnosti so bile tudi uradni prazniki. Tedaj so organizirali različne igre, tekmovanja, atletske predstave ipd. Najbolj znane so prirejali v čast vrhovnemu bogu Zevsu vsake štiri leta na polotoku Peloponezu v kraju Olimpija. Prve so bile leta 776 pr.n.št. - od takrat so Grki šteli svoja leta.

 

olimpijske igre moderne dobe

 

program antičnih olimpijskih iger

 

 


 

Reši naloge!

  1. Izračunaj, koliko let je minilo od prvih olimpijskih iger!
  2. Na zemljevidu poišči Olimpijo!
  3. Ponovi, kaj je maratonski tek in poišči podatke, od kdaj je ta atletska disciplina uvrščena na program olimpijskih iger!
  4. Kje bodo organizirane prihodnje olimpijske igre?

 


 

 

   

 

Zjutraj prvega dne olimpijskih iger je bila očiščevalna slovesnost za vse udeležence na prostoru olimpijskega prizorišča. V času iger so se prekinile vse sovražnosti in vojne. Prižgali so olimpijski ogenj. Igre so trajale sedem dni, vendar so prvi in zadnji dan namenili verskim in drugim slavnostnim. Med olimpijskimi igrami so prirejali tudi glasbene in literarne nastope.

Tekmovali so izključno posamezniki in ne ekipe. Grki v spored iger niso nikdar uvrstili kolektivnih iger, čeprav so poznali igre z žogo. V začetku so tekmovali v peteroboju, konjskih dirkah, rokoborbi, metu diska in kopja, teku, skokih v daljavo.

Zadnji dan je bil namenjen čaščenju zmagovalcev, ki so jih z vsemi častmi pospremili do Zevsovega templja ter jih tam kronali z oljčnimi vejicami, simbolom miru in zmagovalcev. Bili so junaki, oproščeni plačevanja davkov, prejemali so brezplačno prehrano in dobili stalen častni sedež v gledališču, kart je bila velika čast.

Olimpijskih iger so se lahko udeleževali samo svobodni moški iz različnih polisov in tako so igre in spremljajoče prireditve tudi zbližale ljudi.

tek

rokoborba