tukaj se lahko naučiš več o grškem gradbeništvu tako, da odigraš interaktivno igro na straneh Britanskega muzeja. Zanimivo!

gradbeništvo

 

V čast bogovom so gradili veličastna svetišča - templje. Najznamenitejši so templji na atenski akropoli (Partenon - Atenin tempelj, Erehtejon - z znamenitimi kariatidami, Propileje - vhod s stopniščem). V 6. st. pred našim štetjem je bila gradnja templjev natančno predpisana. Zgrajeni so bili iz belega marmorja, posamezne bloke in dele so povezovali s svinčenimi sponami.

 

 

 

 

 

Partenon

Osnovni umetnostni stili (slogi) se ločijo v glavnem po zgornjih, nosilnih delih stebrov.

    • Dorski slog je preprost slog, kakor je bilo skromno in strogo dorsko (špartansko) življenje; poudarjena je uporabnost.
    • Jonski slog so razvili Atenci, zanj pa so značilne nežne, polžasto zavite oblike.
    • Korintski slog gradbeništva je najbogatejši, s številnimi rastlinskimi motivi, okraski in pestrimi oblikami. Kasneje so ga prevzeli Rimljani.

 

Stebri v obliki moške postave se imenujejo atlanti, v obliki ženske postave pa kariatide.

Erehtejon

 

Grki pa so znali zidati tudi oboke (kupol še ne). Kamne so postavljali vedno bolj navznoter, dokler se na vrhu niso staknili in podpirali sami sebe.

 

 


Domača naloga - raziskovanje

Pojdi na sprehod v mesto. Poišči najmanj eno arhitekturno značilnost, ki so jo "izumili" antični Grki! To je lahko steber, del zgradbe, spomenik ali del spomenika idr. V zvezek zapiši, kaj si odkril in kje se nahaja!