makedonska vojska

     

makedonska falanga z dolgimi sulicami

Osnovno vojaško enoto so sestavljali: težka konjenica (aristokrati), strnjena vrsta falanga (kmetje, obrtniki) in lahki oboroženi pešci in konjeniki na boku. Falangisti so bili odlično izurjeni profesionalni vojaki. Najpomembnejši sta bili izurjenosti vojakov in strnjenost njihove enote. Makedonska vojska in vrhunska taktika bojevanja sta bili v takratnem času praktično nepremagljivi.

Falanga, kateri so boke ščitili lahko oboroženi pešci, je zadrževala prodiranje nasprotnika. Medtem je težka konjenica na boku v obliki klina prebila sovražnikove vrste. Po preboju konjenice so se v boj vključile elitne enote ščitenoscev z meči. Za njimi je na boku prodrla in se po potrebi premeščala lahka konjenica in pehota. Ali pa se je falanga v obliki klina zarila v sovražnikova vrste in jih razmaknila, da je v medprostor lahko udarila težka konjenica.

 

 

Primarno orožje falangistov je bila sarisa, od 4 do 7 metrov dolgo kopje. Med pohodom so jo razstavili v dva dela in jo pred bitko sestavili. Tako dolgo orožje je bilo za boj od blizu neuporabno, strnjena formacija pa je zlahka zadrževala nasprotnika na večji razdalji. V boju so bila kopja prvih petih vrst falangistov spuščena, kopja zadnjih vrst pa dvignjena. Tako so se lahko zadnje 3 vrste po potrebi premeščale levo ali desno. Pomožno orožje falangistov je bil kratek meč.