Aleksander Makedonski

     

Aleksander Veliki


Njegov učitelj je bil Aristotel, ki ga je pripravljal na vladanje. Obvladoval je geografijo, filozofijo in književnost. Preučil je Homerjeve epe in se seznanil z grškimi junaki in trojansko vojno. Od malih nog se je uril v ježi, uporabi orožja in poveljevanju. Bil je mož dejanj - raje je osvajal kot vladal. Ko ga je oče opazoval pri krotenju konja Bukefala, ki je veljal za neukrotljivega, mu je rekel: "Najti si boš moral novo kraljestvo. Makedonija je premajhna zate." Star je bil 12 let. Že z 18 leti je poveljeval makedonski konjenici v bitkah proti Grkom in zmagal.

 

Diogenes in Aleksander

Diogen iz Sinope (v današnji Turčiji) je bil tudi za takraten čas nenavaden človek. Izgnali so ga iz rodnega mesta, ker je uničeval denar, češ, da ga ne potrebuje. Živel je skromno - v sodu na tržnici. Govoril je, da "psi vedno lajajo po resnici; človek po potrebi in koristi." Podnevi je z lučjo iskal poštenega človeka. Bil je eden silno redkih, ki se je javno posmehoval Aleksandru Velikemu in preživel. 

Aleksander mu je želel izpolniti katero koli željo. Našel ga je ležati na soncu. Diogen se je nekoliko dvignil, ko je opazil, da proti njem prihaja večje število ljudi, pogled pa je usmeril proti Aleksandru. In ko ga je vladar ogovoril s pozdravom ter ga vprašal, če si česarkoli želi, je odgovoril z "Da, umaknite se mi izpred sonca."

gordijski vozel


Gordijski vozel je bil vozel, ki ga zavozlal frigijski kralj Gordios. Prerokovano je bilo, da bo tisti, ki ga bo razvozlal, zavladal svetu. Aleksander Veliki je problem rešil tako, da je vozel kratkomalo presekal z mečem...

... in nato je zavladal svetu.

 


Gordijski vozel je bilo skoraj nemogoče razvozlati. Tvoja naloga pa je, da se naučiš zavozlati (vprašaš sošolce, starše, prijatelje, učitelje, poiščeš skice na svetovnem spletu...) najmanj 3 različne vozle! Vozle morajo obvladati alpinisti, gasilci, mornarji, taborniki... Poišči vrv in veselo na delo!

Diogen je bival v sodu. Le kje vse ne živijo ljudje! Na svetovnem spletu poišči najmanj tri najbolj nenavadna človekova bivališča v sodobnem svetu!