| SLOVAR | <<< |
   
 
     

RIMSKI TORZO v nadnaravni velikosti


CELEIA - rimska boginja, zaščitnica mesta.


LAPIDARIJ -  V kletnih prostorih Stare grofije in pred njo je na 440 m² na ogled rimski lapidarij, ki je še vedno ena izmed najlepših in največjih tovrstnih zbirk pri nas. V sklopu razstave so tudi rimski miljniki iz pohorskega marmorja (2. do 3. stoletje).


KIP RIMLJANA v lapidariju Stare grofije.


SVETNIK MAKSIMILIJAN CELJSKI - spominska grobnica v cerkvi sv. Maksimilijana. Maksimilijanovi posmrtni ostanki so danes v stolni cerkvi v nemškem Passau.


MEDALJON TESARJA na Rakuševi trgovini na Stanetovi ulici simbolno označuje pripomočke za omenjeno dejavnost, ki so jih lahko nabavili v trgovini.


ANTON MARTIN SLOMŠEK - narodni buditelj, pisec nabožnih knjig, slovenski škof in soustanovitelj Mohorjeve družbe. Kip je kiparka Karla Bulovec-Mrak zasnovala in izdelala mavčni odlitek leta 1937 v Mariboru. Spomenik je ponovno v bron odlil Momo Vuković in leta 1996 so ga postavili na današnje mesto na Slomškovem trgu.


ANTON AŠKERC - Dopasni kip epskega pesnika je leta 1956 po naročilu Občine Celje ob stoti obletnici Aškerčevega rojstva izdelal kipar Ciril Cesar. Kipar naj bi s kazalcem, uprtim v tla, in razprto, visoko dvignjeno desnico hotel povedati, da je trdna in vredna le zemlja; kaj bi tisto, kar je zgoraj.


SPLAVAR - Flosarjevo podobo je ob koncu regulacije Savinje leta 1961 v bron vlil ljubljanski kipar Boris Kalin. Kip nas spominja na splavarje >, ki so stoletja splavljali les, apno in kože iz Zgornje Savinjske doline v južne kraje. Postavljen je ob mostu, ki čez Savinjo vodi v mestni park.


PARNA LOKOMOTIVA JŽ 25-002 , ki je od marca 1989 kot tehnični spomenik postavljena ob III. peronu. Lokomotiva je bila izdelana v Siglovi tovarni lokomotiv v Wiener Neustadtu leta 1922. Izdelano je bilo 650 tovrstnih lokomotiv. Do leta 1978 je vozila na relaciji Zidani Most - Maribor, Celje - Velenje in Celje - Imeno. Največja hitrost vlaka je bila 60 km/h. Pogonska kolesa imajo premera 1258 mm. Masa lokomotive znaša 61,2 t. V kotlu je bilo 13 barov pritiska. Za 120 km vožnje je kurjač v peč naložil 7 t premoga, v vodni zbiralnik pa so natočili 5 m3 vode.


 KRETNIŠKA POSTAVLJALNICA iz leta 1906, ki je bila v takratnih časih ena najsodobnejših. Ob postavljalnici so razstavljene takratne signalno-varnostne naprave in celjska posebnost - ŠEKA >

VOJNA IN MIR - Spomenik Jakoba Savinška je bil postavljen leta 1958 v spomin žrtvam 2. svetovne vojne in po svoji zasnovi sodi v vrh slovenskih NOB spomenikov. Postavljen je na skoraj 10 m visok granitni blok, bronaste figure pa simbolično predstavljajo kiparjev pogled na vojno in mir.


PITNIK v obliki cveta s petimi golimi kopalkami v mestnem parku je delo akademskega kiparja Milisava Tomanića.


 

 

KAMNITA PUŠČICA z baročnim celjskim grbom stoji ob starem Špitalu pri kapeli sv. Elizabete na Slomškovem trgu. Vanjo so mestni dobrotniki spuščali miloščino za potrebe bolnikov. Na njej je vklesana letnica 1726, manjka pa ji kovinski pokrov s ključavnico.


ZMAJ NA STARI GROFIJI - zaključek žleba


PRIMOŽ TRUBAR, najpomembnejši slovenski protestant in začetnik slovenske pisane besede, si je kot kaplan v mestni podružnici sv. Maksimilijana (nasproti avtobusne postaje v Celju) prizadeval razširiti novi nauk. Kip na nekdanjem pokopališču ob cerkvi sv. Maksimilijana je delo kiparja Borisa Kalina.


KAMNITI VODNJAK v Prešernovi ulici s premerom približno 1,40 m so odkrili leta 2013 med obnovo mestnega jedra. Izhajal naj bi iz poznorimskega obdobja in so ga uporabljali še v 18. stoletju. Na zgornjem obodu vodnjaka je viden grb s tremi zvezdami in letnico 1781.


KIPA SV. ROKA IN SV. FLORIJANA, ki pregovorno ščitita mesto pred kugo in požari, sta delo celjskega baročnega kiparja Ferdinanda Galla (1709-1788). Nameščena sta na Glavnem trgu v polkrožnih nišah na eni redkih baročnih fasad v Celju.


MARIJINO ZNAMENJE - Leta 1776 je Celje dobilo svoj prvi javni spomenik. Postavili so ga na mestu, kjer je bil usmrčen morilec Pretner. Visok steber na
trikotnem podstavku nosi kip Marije Device. Ob stebru stojita na podstavku baročna kipa sv. Roka  (zaščitnik pred kužnimi boleznimi) in sv. Florijana (zaščitnik pred požari) , poleg njiju pa so celjski meščani v 19. stoletju postavili še kip sv. Jožefa. Na stranicah podstavka so posvetilni napisi iz 19. stoletja v slovenščini, nemščini in latinščini.


TRAGEDIJA in KOMEDIJA - Glavni vhod v SLG Celje krasita dve grški maski slovenskega kiparja in medaljerja Vladimirja Stovička, ki sta simbola gledališča od antike dalje.


JOSIP PELIKAN - kip je posvečen celjskemu fotografu češkega rodu... Več >


ALMA MAKSIMILIJANA KARLIN > - kip svetovne popotnice je delo kiparja Vasilija Četkovića-Vaska. Stoji na Krekovem trgu.


SLAVKO ŠLANDER - kip partizana, ki je bil kot talec ustreljen v Mariboru leta 1941, je delo Janeza Pirnata. Kip so postavili leta 1976 pred II. osnovno šolo ob Ljubljanski ulici.


KAREL DESTOVNIK KAJUH - kip partizanskega pesnika, ki je bil dijak gimnazije od 1933 do 1940, je delo akademskega kiparja Marjana Keršiča. Kip je postavljen pred I. gimnazijo v Celju, ki jo starejši Celjani poznajo pod vzdevkom "Kajuh".


SPOMINSKI PARK TEHARJE - Leta 2004 so na mestu nekdanjega taborišča postavili Spominski park Teharje. Z ureditvijo arhitekta Marka Mušiča je osrednji slovenski spomenik posvečen po vojni usmrčenim osebam.


Spomenik OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE Fontana v belem , ki je umeščen v park na Gledališkem trgu, je izdelal Franc Purg.


CELJSKI BISERI - Trg Celjskih knezov je projektiral arhitekt Nande Korpnik in je bil zgrajen leta 2002. Osvetljeni stekleni biseri simbolizirajo uveljavljeno turistično ime Celja iz 19. stoletja, ko so vabili nedeljske izletnike s kopalnim vlakom na izlet v "Biser na Savinji".  


 

^ na vrh...