VZROK IN ZAČETEK
| SLOVAR | ČASOVNI TRAK |
 


 
 
 

 

 


nazaj na naslovnico

 

 

Vojna ni bila presenečenje

Prva svetovna vojna ni bila presenečenje, saj so nasprotja med državami že dolgo časa naraščala. Nemčija in Velika Britanija sta bili tekmici na morju. Francija se je želela maščevati Nemčiji za poraz v francosko-pruski vojni, Nemčija pa je težila k osamitvi Francije. Srbija in Avstro-Ogrska sta bili tekmici na Balkanu. Rusija je podpirala težnje Srbov po osamosvojitvi Južnih Slovanov. Balkan so poimenovali sod smodnika.

Evropske države so tekmovale za kolonije. Starim kolonialnim velesilam so se pridružile nove države, zlasti Nemčija, pa tudi Italija in Avstro - Ogrska. Zahtevale so novo razdelitev sveta.

Verjeli so, da je moderna oborožena vojska pogoj za splošno moč. Evropske države so začele sklepati zavezništva. Nastala sta dva tabora - antanta in centralne sile.

Povzetek:

Prva svetovna vojna ni bila presenečenje. Nasprotja med državami so naraščala, Balkan je bil "sod smodnika", skladišča orožja so bila polna. Nove, močne države so zahtevale drugačno ozemeljsko delitev sveta. Oblikovala sta se se dva tabora - antanta in centralne sile. Vsa nasprotja je sprožil atentat v Sarajevu leta 1914.

 

 
 
 

preberi