Sarajevo, 1914
 

SARAJEVSKI ATENTAT

 

Mlada Bosna je bila ilegalna organizacija, ki je z upori, vstajami in atentati poskušala odpraviti avstroogrsko oblast v Bosni.

Spori med Srbijo in Avstro-Ogrsko so dosegli višek z atentatom v Sarajevu, ko je član Mlade Bosne Gavrilo Princip, 28. junija 1914, v Sarajevu ustrelil avstrijskega prestolonaslednika Franza Ferdinanda. Ker je Mlada Bosna dobivala izčrpno podporo iz Srbije, so Avstrijci Srbiji izročili ultimat. Srbija naj bi ustavila vse protiavstrijske aktivnosti, organiziranje atentata pa naj bi v Srbiji raziskovali avstrijski pravosodni in policijski organi, kar bi pomenilo poseg v suverene pravice države. Avstro-Ogrska je bila, po nasvetih Nemčije, do Srbije nepopustljiva in je zahtevala brezpogojno izpolnitev zahtev iz ultimata, čeprav je srbska politika predlagala mednarodno reševanje spora. Ker Srbija ultimata ni v celoti izpolnila, ji je 28.julija 1914 Avstro-Ogrska napovedala vojno. Velesile so, skladno z mednarodnimi pogodbami in zavezami o sodelovanju in pomoči, vstopile v vojno.

Tako sta Nemčija in Avstro-Ogrska začeli z orožjem preurejati zemljevid sveta.

poglej

 

 

Foto zgoraj:

Franz Ferdinand z ženo Sofijo v Sarajevu nekaj trenutkov pred atentatom

Sedem članov atentatorske skupine se je razporedilo ob predvideni poti z nalogo ubiti Ferdinanda. Ob 10.15, ko je skupina šestih vozil pripeljala mimo glavne policijske postaje, je devetnajstletni Nedeljko Čabrinović vrgel granato proti prestolonaslednikovem avtomobilu. Voznik je opazil leteči predmet in pospešil, zato je granata eksplodirala pod kolesom naslednjega avtomobila.
Čabrinović se je poskusil izogniti aretaciji tako, da je pojedel tableto cianida in skočil v bližnjo reko. Vendar ga je policija izvlekla iz reke in priprla.
Ferdinand se je odločil za obisk poškodovanih v bombnem napadu. Po bombnem napadu je kolona s prestolonaslednikom vozila zelo hitro in kazalo je, da za nov poskus atentata ne bo priložnosti. Ko je kolona vozil v križišču zavila, je slučajno priložnost izkoristil Gavrilo Princip, izvlekel pištolo ter iz razdalje dveh metrov nekajkrat ustrelil v avtomobil. Franca Ferdinanda je zadel v vrat, ženo Sofijo pa v trebuh. Sofija je bila na mestu mrtva, Ferdinand pa je po petih minutah padel v nezavest in kmalu za tem umrl.