POSLEDICE VOJNE
| SLOVAR | ČASOVNI TRAK |
 


 
 
 

nazaj na naslovnico

 


 

 

"Izgubljena generacija" išče smisel življenja

28. junija 1919, natanko pet let po atentatu v Sarajevu, je bila v zrcalni dvorani v Versaillesu podpisana mirovna pogodba. Na grobovih 8 milijonov in 700 tisoč žrtev je zrasla tako imenovana Nova Evropa.

Vojna je odnesla štiri velika cesarstva. Vlade v novih republikah niso bile stabilne. Nemčija je iz nje izšla kot največja poraženka, zato je morala tudi prevzeti breme tega poraza. Ravnotežje, ki se je vzpostavilo po vojni, je bilo na trhlih nogah.

Wilsonovo načelo samoodločbe je bilo le deloma uresničeno. Nerešeni so ostali mejni, narodnostni in socialni problemi. Na okupiranih ozemljih sta ena in druga stran izvajali različna nasilja nad civilnim prebivalstvom, bilo je veliko beguncev, invalidov, vojnih sirot.

Leta 1920 je bilo ustanovljeno Društvo narodov s sedežem v Ženevi.

Gospodarska škoda na obeh straneh je bila ogromna. Zaradi specifičnega načina bojevanja, ki je zaznamovalo prvo svetovno vojno so bil upostošene cele pokrajine. Vojna se je odvijala ne ozemljih štirinajstih držav, oz. na približno 800.000 km2. Nevarni vojaški materiali so za več desetletij uničila rodovitno zemljo. Zaradi rušilnega topniškega obstreljevanja so bile izbrisane cele vasi. Izdatki držav za oboroževanje so presegali 208 milijard dolarjev.

Spreminjale so se etične in družbene norme. In vse je bilo povsem drugače...

 

 

 

Povzetek

V največji svetovni moriji do takrat je vsako uro umrlo 230 ljudi. Državne blagajne so bile prazne, zemlja je ostala neobdelana in uničena, gospodarska škoda je bila neprecenljiva, človeške stiske pa brezmejne. Spremenil se je zemljevid Evrope. Nacionalni, mejni in socialni problemi so ostali nerešeni.

 

 
 
 
 
preberi