Lusitanija  
KONEC VOJNE
| SLOVAR | ČASOVNI TRAK |
 


 
 
 

nazaj na naslovnico

 


 

 

Utrujen svet se je spet pripravljen pogovarjati

Države so bile po letih bojevanja izčrpane. Zaradi pomanjkanja so izbruhnili upori v vojski in revolucija. V mnogonacionalnih državah so se upirali posamezni narodi. Članice centralnih sil so doživljale vojaške poraze in razmišljale o umiku iz vojne.

Leta 1917 so vstopile v vojno ZDA z ogromnim tehničnim, človeškim in gospodarskim potencialom. Rusija je zaradi družbenih nemirov in revolucij leta 1917 izstopila iz vojne. Bolgarija je zaradi poraza na solunski fronti 29. septembra podpisala premirje. Otomansko cesarstvo je razpadalo, njegovo ozemlje so zasedli antantne sile in Grki. Razpad Avstro-Ogrske na številne nove države je pospešil premirje z antanto (3.11.1918). Antantne sile so septembra 1918 prebile Hindenburgovo linijo.

Nemški cesar Vilhelm II. se je odpovedal prestolu, nova vlada pa je pri francoskem kraju Compiegne 11. novembra 1918 sprejela pogoje za premirje in ob 11. uri ustavila vsa bojevanja. Mirovno pogodbo so nato podpisali 28. junija 1919 v Versaillesu.

 

 

 

 

 

 

Povzetek:

Po letih bojevanja so bile države izčrpane. Vojaki so se upirali nadaljevanju vojne in dezertirali. Leta 1917 so v vojno vstopile ZDA. Zaradi revolucije je Rusija izstopila iz vojne. Ameriški predsednik Wilson je predstavil načrt za pravični mir po vojni. Bojevanje je postalo nesmiselno. Nemčija je kapitulirala zadnja - 11. novembra 1918.

 

 
 
 
 
preberi