MAJNIŠKA IN KRFSKA DEKLARACIJA 1917

 

Novembra 1916 je umrl Franc Jožef I., nasledil ga je Karl I. Mladi neodločni vladar je hotel premirje. Spomladi 1917 je vodstvo Avstro-Ogrske sklicalo dunajski parlament. V parlamentu je iz poslancev južnoslovanskih dežel nastal Jugoslovanski klub.

Idejni oče deklaracije je bil Janez Evangelist Krek, podpisalo pa jo je vseh 33 jugoslovanskih poslancev.

30. maja 1917 je Anton Korošec kot predsednik Jugoslovanskega kluba prebral deklaracijo, ki je postala znana pod imenom MAJNIŠKA DEKLARACIJA (Majska).V njej so zahtevali združitev vseh Slovencev, Hrvatov in Vojvodinskih Srbov v avtonomno enoto v okviru habsburškege monarhije. Vlada je deklaracijo odklonila, njena izpolnitev bi pomenila preoblikovanje monarhije. Razmahnilo se je veliko množično deklaracijsko gibanje. Jeseni leta 1917 so začeli zbirati podpise za podporo deklaraciji. Gibanje je zajelo ves slovenski narod in se je razmahnilo v vse do Drine.

 

Jugoslovanski odbor (sestavljali so ga politični emigranti iz Avstro-Ogrske) je s predstavniki Srbije na grškem otoku Krfu julija 1917 podpisal KRFSKO DEKLARACIJO.

Predvidevala je ustanovitev skupne parlamentarne monarhije pod vladavino srbske dinastije Karadžordževič. Ker je bila Srbija na strani zmagovalcev I. svetovne vojne, je bila skupna kraljevina kmalu priznana in vrisana v politični zemljevid povojne Evrope.