HIDROGEOGRAFIJA

LASTNOSTI MORSKE VODE

 
 

 

 

 

Slanost Jadranskega morja (v promilih)

Mrtvo morje, ki leži v Jordaniji, na Zahodnem bregu in v Izraelu, je svetovno znano zaradi dveh značilnosti - prva je gladina morja (v resnici je jezero, le reče se mu morje), ki leži kar 422 metrov pod morsko gladino, druga pa izjemna slanost (kar 33,7 odstotka, s čimer se uvršča med najbolj slane vode sveta). Za primerjavo - Mrtvo morje je skoraj devetkrat bolj slano kot oceani, prav zaradi tega pa v njem skoraj ni živali. Glavni dotok v jezero je reka Jordan, iz jezera pa pridobivajo tudi zdravilne in mineralne snovi. Foto: EPA (Vir: www.rtvslo.si)

 

 


 


Lastnosti morske vode:


  • temperatura (odvisna od sončnega obsevanja, ogretosti obal in velikosti)
  • slanost (odvisna od temperature morske vode, sladkovodnega dotoka ipd. Slanost morja v Tržaškem zalivu znaša npr. 38 promilov - v 1kg morske vode je raztopljen 38g soli, Rdečega morja 40 promilov, Finskega zaliva 1, Kaspijskega jezera 13 in Mrtvega morja 270 promilov)
  • prosojnost (odvisna od temperature, količine planktona v vodi ipd. Npr. tropska morja so topla, planktona je malo, prosojnost je velika)