UČINEK TOPLE GREDE

Sončno sevanje ogreva Zemljino površje. Segreto površje nato greje ozračje. Plini in vlaga v ozračju pa del toplote"vrnejo" nazaj proti površju. Plini delujejo kot nekakšen izolator zraka v notranjosti. Tako je temperatura višja, kot bi bila, če bi se zemljino površje ogrevalo samo s sončnim sevanjem. Pojav imenujemo topla greda. Če ne bi bilo učinka tople grede, se bi Zemlja prehitro ohladila.

Problem nastane, ko je učinek tople grede preveč okrepljen. Zemlja se pregreva in posledice so številni negativni učinki. K segrevanju ozračja pripomore tudi človek s sežiganjem fosilnih goriv, predelavo svinca, pridobivanjem cementa, krčenjem tropskih gozdov itn.


Razmisli, kako lahko omejimo učinek tople grede v svetu. Naštej najmanj tri konkretne ukrepe, s katerimi lahko vsak posameznik pripomore k manjšim izpustom toplogrednih plinov!


 

topla greda - učinek izrabljajo vrtnarji v toplih gredah. Steklo v rastlinjakih prepušča sončno sevanje v prostor, istočasno pa preprečuje izmenjavo zraka in deluje torej v zaprtem prostoru. Notranjost rastlinjaka je tako občutno toplejša kot zrak v okolici.