| VIRI | <<<< |
 

 


Tropski cikloni (tajfuni, hurikani, orkani) so manjša območja stnjenega nizkega zračnega tlaka, v katerih se pojavljajo vetrovi z ogromno hitrostjo. Zaradi posebnih pogojev soomejeni na tropska območja in jih ne smemo zamenjevati z "izventropskimi" cikloni.

Tropski cikloni o barične tvorbe, ki so manjše kot zunajtropski cikloni, vendar se v njih pojavljajo vetrovi z ogromno hitrostjo. Po težko predvidljivih poteh se pomikajo proti zahodu. Omejeni so na določena tropska območja, kjer imajo različna imena. V zahodnem delu Tihega oceana jih imenujejo tajfuni, v Indijskem oceanu cikloni, v Srednji Ameriki hurikani in orkani in v Avstraliji Willy-Willies.

 

oko orkana - posebnost tropskih ciklonov je brezvetrno območje, ki nastane v središču ciklona

 


 

 

 

Orkan Katrina (satelitski posnetek) je pustošil po zveznih državah Alabami in Misisipiju, katastrofo pa je povzročil v New Orleansu 29. avgusta 2005. Vetrovi so presegli 200 km/h. Umrlo je več kot 1800 ljudi, tretjina prebivalcev se je razselila. Voda je preplavila mesto. Katrina* je naredila največ denarne škode v zgodovini ZDA (84 milijard USD).

*Avstralec Clement Wragge je orkanom podelil ženska imena. Odločil se je za imena tistih, ki jih ni maral (Hilda, Betsy, Carol, Audrey, Janet...) Po letu 1970 vsako leto sestavijo abecedni seznam izmenjajočih se ženskih in moških imen, po katerem po vrsti poimenujejo registrirane ciklone.