| VIRI | <<<< |
 

 


Cikloni in anticikloni so počasni zračni vrtinci s premerom do nekaj tisoč kilometrov. V njih nastajajo stiki različno toplih zračnih mas, ki se med seboj ne mešajo, ampak se stikajo v nagnjenih površinah - frontah (tople in hladne fronte).


Vsako sklenjeno območje nizkega zračnega pritiska imenujemo barična depresija sli ciklon. Najnižji tlak je v središču ciklona, zato se tja pri tleh stekajo vetrovi. Ne pihajo naravnost, ampak ukrivljeno (na S poluti v obratni smeri urinega kazalca). V središču ciklona se začne potem zrak dvigati v višine, posledica tega pa so adiabatno dviganje, ohlajanje in padavine.

V anticiklonu - sklenjenih območjih visokega zračnega pritiska - pa se zrak v središču spušča z višin ter se adiabatsko segreva (kot zračna "pumpa" za kolo - ko napihuješ zračnico, se tlačilka segreje, ker molekule zraka ob stiskanju "znorijo"). Drobne kapljice v oblakih izhlapijo. Anticikloni prinašajo večinoma jasno in lepo vreme. V anticiklonu se vetrovi pri tleh raztekajo na S poluti v smeri urinega kazalca.


ciklon in anticiklon - shema navpičnega prereza in tlorisa

gibanje zraka v ciklonu in anticiklonu

 

 

Zračne fronte so stik različno toplih zračnih mas, ki se med seboj ne mešajo, ampak se stikajo v nagnjeni površini - fronti. V ciklonu nastaneta topla in hladna fronta.

Topla fronta nastane,ko se topli zrak narine na hladnega. Ker se zrak dviga, se ohlaja, zato sledijo oblačnost in padavine. Ker se pri topli fronti topel zrak nariva na hladnega počasi (največkrat se na 300 km fronte zrak dvigne za okoli 1 km), se tudi oblačnost povečuje počasi, padavine pa niso izdatne.

 

Ko nas topla fronta preide, padavine ponehajo. Nad nas pride hladna fronta. V njej hladen in težek zrak izpodriva toplega. Nagib hladne fronte je večjikotg nagib tople fronte, zato je ohlajanje zraka izrazito in hitro. Posledica so izdatne kratkotrajne padavine z nevihtami in grmenjem. Kadar preide naše kraje hladna fronta se ozračje precej ohladi.