| VIRI | <<<< |
 

 


1. ZRAČNI TLAK

Zračni tlak je sila, s katero masa ozračja pritiska na tla. Odvisen je od tega, koliko zraka je v navpični smeri nad krajem, kjer ga merimo. Na gladini morja je zračni pritisk približno 1013 mb (milibarov = 1013 hPa - hektopascalov). Zračni tlak je odvisen tudi od nadmorske višine. Z višino se zračni pritisk niža – približno 1 mb na vsakih 10 metrov, saj se zmanjšuje število molekul zraka, zračni tlak pa posledično pada. Višje ko se dvignemo, nižji je zračni tlak. Če je nad določenim krajem višji stolpec zraka, je tam teža stolpca zraka večja in večji  je tudi zračni tlak.

 

 

 

 

 


2. RAZLIKA V ZRAČNEM PRITISKU SPROŽI PREMIKANJE ZRAČNIH MAS

Zaradi neenakomernega segrevanja Zemlje se v ozračju nad tlemi ustvarijo polja različnega zračnega pritiska. Kjer je segrevanje "močnejše", se topli zrak dviga v ozračje, pri tleh pa se zmanjša zračni tlak (leva stran skice). Hladen zrak je težji in pri tleh ustvarja območja visokega zračnega pritiska (desna stran skice ). Razlike v zračnem tlaku sprožijo gibanje zračnih mas (puščice).


 

3. MERJENJE ZRAČNEGA TLAKA

Zračni pritisk merimo z barometri. Na kartah prikazujemo razporeditev zračnega pritiska z izobarami - črtami, ki povezujejo kraje z enakim zračnim pritiskom. Rekordne izmerjene vrednosti zračnega tlaka so bile 1078,3 mb (Sibirija) in 877,2 mb (ob tajfunu na Pacifiku).

 


 

vetrovi so premikanje zraka