PODNEBJE ali KLIMA
avtor: Mojmir Mosbruker
 | KAZALO | NALOGE | NAVODILA | VIRI |<<<< |
 
 
 
 

 
 
SPREMEMBE PODNEBJA

Spremembe podnebja so se na Zemlji v geološki preteklosti vedno dogajale in so naraven proces. Vetrovi in morski tokovi prenašajo energijo po svetu, tektonika premika celine v različne lege, vulkanizem izbljuva ogromne količine pepela, Zemljina os spreminja svoj nagib idr.

Človek pospešuje globalno segrevanje

Spremembe dodatno pospešuje tudi človek s svojo tehnologijo in načinom življenja (tanjšanje ozonske plasti, porast prometa, kurjenje fosilnih goriv, učinek tople grede ipd.)


Posledice bodo korenite in vseobsežne

Na Zemlji ni nikoli živelo toliko ljudi kot danes. Potrebe po surovinah in energiji naraščajo. Posledice globalnega segrevanja občutimo že v roku ene generacije. Temperature se bodo do konca stoletja zvišale za 2 - 4°C. Ekstremni vremenski dogodki bodo pogostejši in bolj intenzivni. Več suš, poplav in neurij bo povzročalo več materialne škode, selitve prebivalstva, pomanjkanje hrane in vode, povečano smrtnost in širjenje bolezni. Otoškim ljudem bodo grozili naraščanje morske gladine in orkani, Afričanom suša, ljudem na celini poplave in zemeljski plazovi, pogostejši bodo požari. Izumrle bodo številne živali – korale, polarni medvedi, tjulni, pingvini. Uničeni bodo alpski ekosistemi. Zmanjkovalo bo zalog pitne vode.


 


 

 
PREBERI

Ekstremni vremenski dogodki bodo pogostejši in bolj intenzivni...
Več >


Žled je januarja 2014 okoval Slovenijo v 5 cm debel led...
Več >

Nevihte spremljajo močni nalivi, bliskanje, veter, toča...
Več >


Cikloni nosijo saharski pesek do Alp...
Več >

Skrajnosti podnebja...
Več >