| VIRI | <<<< |
 

 


Morski tokovi so vodoravno premikanje vodnih mas. Povzročajo jih stalni vetrovi in razlike v zračnem tlaku ter gostoti morske vode, Zemljina rotacija itd. Na smer in jakost morskih tokov vplivajo oblike morskega dna in obal, spremembe v gostoti vode in drugi morski tokovi. Največkrat se premika voda do globine 200 m. Premiki vode, ki jih povzroča Zemlja s svojo rotacijo pa segajo do 1000 m globine.

Oceanski tokovi prenašajo ogromne količine energije in pomembno vplivajo na podnebje, predvsem v obalnih območjih. Skrbijo tudi za izmenjavo snovi v morjih. Na površje prinašajo tudi anorganske hranilne snovi in v nižje vodne plasti kisik ter pomembno vplivajo na življenje v oceanih. 

 


simulacija morskih tokov (NASSA, YouTube)

 


Izračunaj hitrost Agulhaškega toka | tukaj |

 


 

 


Zalivski tok

Pomika se s hitrostjo 2,5 m/s, širok je okoli 70 km.Transportira 55.000.000 m3/s (300 x več od povprečnega pretoka Amazonke). Mehiški zaliv zapusti kot Floridski tok ter obliva vzhodne obale ZDA kot Zalivski tok. Prečka Atlantski ocean in po njem spremeni ime v Severno atlantski tok. Obliva zahodne obale Britanskega otočja in Skandinavije. Kljub temu, da se do Evrope ohladi na 10-12 stopinj C, je za življenje Evrope energija morja nepogrešljiva. Zaradi njega obale Barentsovega morja na severu tudi pozimi ne zamrznejo, podnebni vplivi toka pa segajo vse do Urala.