21. MAREC (začetek pomladi na severni polobli). Sončevi žarki padajo pravokotno na ekvator. Severna in južna polobla sta enakomerno osvetljeni in simetrično ogreti.
Dan in noč sta povsod na Zemlji enako dolga: 12 ur - spomladansko enakonočje.
Na severni polobli se začne pomlad.

Oglej si animacijo! (angl.)


 
     
 

21. JUNIJ (začetek poletja na severni polobli)
Sončevi žarki padajo pravokotno na severni povratnik (23,5 stopinj severno od ekvatorja). Severna polobla je nagnjena proti Soncu in prejema več Sončeve energije.
Večji del severne poloble je osvetljen, manjši del je v senci. Ob vsakodnevni rotaciji kraji dlje krožijo po osvetljenem delu kot po neosvetljenem. Na severni polobli je dan daljši noč pa krajša. Severno od severnega tečajnika se pojavlja polarni dan. Dan imenujemo poletni sončev obrat (poletni solsticij).
Na severni polobli se začne poletje.

Oglej si animacijo! (angl.)

 

 
     
 
23. SEPTEMBER (začetek jeseni na severni polobli). Sončevi žarki padajo navpično na ekvator. Severna in južna polobla sta enakomerno osvetljeni in simetrično ogreti. Dan in noč sta povsod na Zemlji enako dolga: 12 ur - jesensko enakonočje. Na severni polobli se začne jesen.

Oglej si animacijo! (angl.)

 
     
 

21. DECEMBER (začetek zime na severni polobli). Sončevi žarki padajo pravokotno na južni povratnik (23,5 stopinj južno od ekvatorja). Severna polobla je nagnjena vstran od Sonca in prejema manj Sončeve energije. Večji del severne poloble je neosvetljen, manjši del je osvetljen. Ob vsakodnevni rotaciji kraji dlje krožijo po neosvetljenem delu kot po osvetljenem. Dan je na severni polobli krajši, noč pa daljša. Severno od severnega tečajnika je polarna noč. To je zimski sončev obrat.
Na severni polobli se začne zima. Na južni polobli je vrstni red obrnjen.

Oglej si animacijo! (angl.).

 
     
 

Ker se nahajamo na severni polobli (poluti, hemisferi), se nahaja navidezna pot Sonca vedno na jugu. Poleti je Sonce opoldne višje na nebu, pozimi nižje.

S pomočjo slik opiši, kako se v posameznih letnih časih spreminja vpadni kot Sončevih žarkov - kako sončevi žarki padajo na površje junija in kako decembra!

 

 

 
     
 

Ali znaš odgovoriti na nekoliko neresno vprašanje - zakaj hodi v Avstraliji božiček v kratkih hlačah -?

Oglej si slike štirih ključnih datumov in primerjaj dolžino dneva in noči na ekvatorju. Kaj ugotavljaš?

 

 

severna polobla

južna polobla

pomlad

21.3.

23.9.

poletje

21.6.

21.12.

jesen

23.9.

21.3.

zima

21.12.

21.6.