DANAŠNJA POLEDENITEV


Kar 91% ledene mase se danes nahaja na Antarktiki. Led pokriva skupaj 16,2 milijona km2 zemeljskega površja, od tega na Antarktiki 13,1 milijon km2. Največja debelina ledenega pokrova je 4776 m. Če bi se stalila vsa ledena masa Antarktike, bi se morska gladina dvignila na vsem svetu za okoli 60 m.

V naši zemljepisnih širinah pa se sneg v sedanjih podnebnih razmerah obdrži na nadmorski višini 2700m, kjer je letna temperatura okoli 0°C. Velikost gorskih ledenikov danes je odvisna od višine gora, oddaljenosti od ekvatorja in vlažnosti podnebja.


 

 

NEKDANJA POLEDENITEV

Na Zemlji pa se vsakih 200 - 250 milijonov let pojavljajo poledenitve. Vzrok je Zemljin položaj proti Soncu, ki se nekoliko spreminja, večja (manjša) Sončeva aktivnost, vulkanski prah in oblaki ob močnih vulkanskih izbruhih. Zadnja poledenitev se je končala pred 10.000 leti, ko je bilo okoli 30% Zemljine površine pokrite z ledom. Ločnica ledu se je spustila na 1300 m. Ledeniki so se iz Alp spustili do Mosta na Soči, Radovljice in do Luč. Škotska in Skandinavija, deli severne Nemčije in Poljske so bili okovani v led. Letna temperatura v naših krajih se je znižala na okoli 5°C.

Gladina morja se je znižala. Po dnu severnega Jadrana so se sprehajale stepske živali. Iz Pule si lahko peš odšel na današnji otok Cres, iz Francije pa v Anglijo. Predhodnica Soče se ni izlivala v morje v Tržaškem zalivu, ampak pri današnjem Zadru.