2.3. VULKANIZEM

| <<<< | TEKTONIKA | POTRESI |VULKANIZEM | GOROTVORNI PROCESI | VIRI |


 

 

Vulkanizem so vsi geološki procesi, povezani s prodiranjem trdnih, tekočih ali plinastih snovi iz Zemljine notranjosti na njeno površje.


VULKAN (ognjenik) je področje kjer iz notranjosti zemlje na površje prihaja razbeljena lava, pepel, trdi delci in plini. Ime imajo po rimskem bogu ognja Vulcanu (in istoimenskem otočku Vulcano v Liparskih otokih - Italija). Lava je vroča raztaljena kamnina, ki izteka iz vulkanskega žrela - kraterja - ali skozi razpoke na površje. Dokler se vroča raztaljena kamnina nahaja globoko v notranjosti pod zemeljsko skorjo se imenuje magma.

Velika večina ognjenikov se nahaja pod morsko gladino. V preteklih 10.000 letih je bilo na Zemlji dejavnih 1511 ognjenikov, od katerih jih je v času dokumentirane zgodovine bruhalo 539. Vsako leto pa je ognjeniško aktivnost moč opaziti pri približno 50 do 60 vulkanih. Ognjeniški izbruhi predstavljajo veliko naravno nevarnost za okoliško prebivalstvo, zaradi tokov lave, strupenih plinov in padajočega pepela.


 

Skozi razpoke in luknje v vulkanskih kamninah prihajajo na površje para in plini. Takšna mesta imenujemo fumarole. Pokazatelji vulkanske in tektonske dejavnosti so tudi izbruhi vodne pare gejziri (Islandija, Nova Zelandija, Yellowstonski nacionalni parkv ZDA) in termalni vrelci (t.i."severno -štajerska termalna črta" v Sloveniji, sistem globokih prelomov, ob katerih se vrstijo naravna zdravilišča Topolšica, Dobrna, Zreče, Podčetrtek, Rogaška Slatina).


 

Gejziri (klik) se pojavljajo, kjer vroče kamnine na območjih z vulkanskimi pojavi segrejejo talno vodo v podzemnih votlinah. Voda se pregreje in pritisk vodne pare požene zgornji del vodnega stolpa skozi odprtino. Nato se voda po razpokah zopet zbira, se začne pregrevati in izbruh izvira se po nekaj deset minutah ponovi.

fumarole na otočku Barano pri Neaplju v Italiji (klik)

 


 

 

vulkan in vulkanski pojavi

izbruh vulkana na Islandiji

izbruh Vezuva (Italija)

Gora Sveta Helena v ameriški zvezni državi Washington - eksplozivni izbruh leta 1980 je vulkanu odbil vrh. V eksploziji je umrlo 57 ljudi, uničenih je bilo 250 domov, 47 mostov, 24 kilometrov železnic in 300 kilometrov cest. V izbruhu je gora izgubila svoj vrh in tako tudi 400 metrov višine. Nazadnje je izbruhnil leta 2008.

 

lava - izbruh in tok lave na Havajih (klik)