KVARTAR

 

kvartarni sedimenti na Slovenskem

neandertalec

Neandertalski človek je v Evropi prevladoval pred 125000 do 30000 let. Neandertalec je živel v ledenih dobah. Razvili so dovršeno tehnologijo obdelave kamna, osebno nego, preprosto umetnost, skrb za telesno prizadete. Pokojne so pokopavali. Izumrl je iz neznanih vzrokov, najverjetneje zaradi premočne konkurence človekovega prednika - mislečega človeka (homo sapiens sapiens). Neandertalci v primerjavi s homo sapiens sapiensi niso imeli takšnih tehničnih spretnosti in sposobnosti ustvarjalnega mišljenja.

 

 


Ob dolgih prelomih so v začetku pleistocena nastale udorine Celjske, Ljubljanske, Brežiško- krške kotline, ki so jih kasneje s peskom in prodom zapolnile reke.

Sledile so štiri ledene dobe z vmesnimi medledenimi. Severna Evropa, severni del Srednje Evrope in Severni del S Amerike so bili okovani v led. Gorski ledeniki so se spustili v nižji svet (ledeniški relief); v Sloveniji so se z Alp razširili do Luč, do Mosta na Soči in do Radovljice. Gladina morja se je znižala. Današnje Britansko otočje je bilo povezano s kopnim. "Soča" se ni izlivala v morje Tržaškem zalivu, ampak blizu Zadra. Dno severnega Jadrana je bilo kopno Najfinejši material je veter odlagal na obrobje panonskega sveta. Nastala je puhlica. Ledenim dobam in ledeniškemu preoblikovanju je sledilo rečno preoblikovanje površja (terciarne gorice). Reke so nanašale material apniške sestave (alpske reke) in v vzhodni Sloveniji material iz terciarnih goric (veliko gline, melja - npr. opekarništvo na Ljubečni).

Izumrla sta mamut in jamski medved. Pojavil se je človek.


določevanje starosti kamnin

 

<<<<