Moluke so imenovali tudi Dišavni otoki, saj je veliko eksotičnih začimb doma na teh tropskih indonezijskih otokih.

Začimba je snov, ki zaradi svoje naravne vsebine da jedem okus in vonj. Začimbe so največkrat deli rastlin: posušeni ali sveži listi, cvetovi, jagode in korenine. V prehrani imajo važno vlogo, saj z njimi spreminjamo in dopolnjujemo okus in vonj jedi ter spodbujamo tek in prebavo. Začimbe so v srednjem in v začetku novega veka imele tako pomembno gospodarsko in politično vlogo, kot jo ima danes nafta. Niso se uporabljale samo za začinjanje, ampak tudi za konzerviranje jedi.

Trgovina z začimbami, predvsem iz Indonezije in dalje po poti svile čez osrednje dele Azije v Evropo, je bila donosen posel. Najprej je prinašal velike dobičke arabskim državam in italijanskim mestom, kasneje pa kolonialnim silam. Te kolonialne sile so svoje monopole branile ali osvajale tudi z močjo orožja. Odprtje začimbne poti (pomorske poti iz Evrope v Indijo) v 14. stoletju je bil začetek evropske ekspanzije. http://images.google.si/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org

Moluki - Dišavni otoki

Moluki