Čaj je pijača iz rastline čajevca, ki se pripravlja kot poparek; beseda čaj pa se v slovenščini uporablja za katerikoli poparek iz sadja ali zelišč. Kot dodatek lahko čaj vsebuje tudi druga zelišča, začimbe (vanilija, kokos, cimet, jasmin) ali sadne okuse.

Čajevec - je večletna grmičasta rastlina, ki otrebuje odcedna tla. Čajevec obirajo trikrat letno: aprila, v začetku poletja in sredi jeseni. Nabirajo čajne lističe, brste (boljše kakovosti čajev) in tudi manjše vejice (slabše kakovosti čajev). Ovenele čajne lističe valjajo, da se izločijo sokovi, nato fermentirajo (oksidacija - tisto, kar da čaju močnejši, specifični okus) in na koncu sušijo na vročem zraku.

Angleži pijejo čaj z mlekom, Nepalci z žarkim maslom, Butanci s soljo. Poznamo dve osnovni vrsti čaja:

Največja pridelovalka čaja je Kitajska, najbolj znana območja čajevca pa so še: Srilanka, Asam v Indiji, Japonska, Kenija, Gruzija, Rusija.

 

http://images.google.si/imgres?imgurl=http://www.kava-caj.cz/obrazky/obsah/darjeeling.jpg

čaj


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

plantaža čaja