rude


Krivoj Rog

Med največjimi (leta 2006) svetovnimi pridelovalci železove rude so Kitajska - na četrtem mestu, Indija na petem. Železarstvo so v Indiji začeli razvijati britanski kolonisti.

Krivoj Rog v Ukrajini je eno največjih svetovnih nahajališč železove rude. Rusija je v pridobivanju železove rude šesta v svetu.

 

diamanti
Rusija je vse večji pridelovalec diamantov na svetu. V Jakutski oblasti pridobijo 99% vseh diamantov v Rusiji. Zaradi izredne trdnosti jih največ porabijo v industriji za rezalne stroje. Vrednosti dragih kamnov se izražajo v karatih - utežnih merah (0,2g) oz. enotah za merjenje čistote žlahtnih kovin (čisto zlato ima 24 karatov).
kositer
Kositer zaradi korozijske odpornosti uporabljajo za površinsko zaščito železnih ter jeklenih predmetov (zaščita pločevinke za hrano in pijačo).
platina

Platina je odporna proti toploti, gosta in raztegljiva; do živega ji ne more ne kislina ne toplota; tali se pri 1768 stopinjah Celzija; je ena najgostejših kovin: 15-centimetrska kocka tehta 75 kg; iz 1g kovine lahko izdelajo nit, dolgo skoraj 2 km; v naravi se pojavlja 30 krat redkeje kot zlato; uporablja se za nakit in pa v avtomobilski industriji  za katalizatorje. Leta 2006 so v Rusiji (Norilsk) pridelali 45% platine na svetu .