gospodarstvo  
  
 


 


 
 nazaj na naslovnico


 
 
Od primitivnega kmetijstva do robotike

 

Največ Azijcev se ukvarja s kmetijstvom. V stepskem pasu je najbolj razvito poljedelstvo in intenzivna živinoreja, v sušnejših območjih pa prevladuje namakalno poljedelstvo in nomadska živinoreja. V tropskem pasu so plantaže območja intenzivnega kmetovanja in specializacije. Glavna prehrana Azijcev je riž.

Azija je bogata z rudami. Pomembna so nahajališča železove rude, saj je črna metalurgija osnova za vsak industrijski razvoj. Barvne kovine se uporabljajo kot dodatek železu pri pridobivanju kakovostnih vrst jekla, ali pa so pomembne zaradi specifične uporabe (silicij - pri izdelavi mikročipov in sončnih celic, baker - v elektroniki, boksit - aluminijeva ruda, plemenite kovine - zlato, srebro, platina itd). Ogromne pa so tudi zaloge premoga (Rusija, Kitajska, Indija), nafte (Perzijski zaliv, Z Rusija, Indonezija) in zemeljskega plina (Sibirija).

Industrija je pomembna gospodarska dejavnost. Najrazvitejša azijska država in druga gospodarska velesila v svetu je Japonska. Gospodarsko pa so se bliskovito razvile tudi štiri državice Južna Koreja, Taivan, Hongkong in Singapur.

 

 

 
preberi