Štiri azijske državice Južna Koreja, Tajvan, Hongkong in Singapur so zaradi izjemno kakovostnega dela, poceni delovne sile in gospodarske prodornosti imenujemo mali azijski tigri.

 

V mestu je na prvi pogled opazna dediščina Angležev, pa naj si gre za jezik, saj je angleščina jezik sporazumevanja.
Singapur je glavno in obenem edino mesto istoimenske državice z vsega 682,3 kvadratnega kilometra, ki jo poleg glavnega otoka sestavlja še okrog petdeset manjših otočkov. Glavnina otoka je pozidana. Le manjši del je še močvirnat.

Na majhnem prostoru živi dobre štiri milijone ljudi, kar pomeni, da je Singapur ena izmed najgosteje naseljenih držav sveta. Večina prebivalstva je kitajskega rodu, kakšnih 15 % je Malajcev in okrog 6 % Indijcev; slednji so prišli z angleškimi kolonizatorji. Osnovnošolsko izobraževanje je brezplačno, stopnja pismenosti (93,2 %) pa med najvišjimi v Aziji.
Sodobno velemesto je eno samo veliko poslovno in nakupovalno središče. Singapur se je razvil v eno od vodilnih svetovnih finančnih središč - "azijska Švica". Singapur je pomembno telekomunikacijsko križišče in eno od najpomembnejših azijskih prometnih vozlišč. Njegovo veliko pristanišče velja za tretje najpomembnejše na svetu. Singapursko gospodarstvo temelji predvsem na trgovini, bančništvu, lahki in predelovalni industriji ter turizmu.

Zanimiva je kaznovalna politika v mestu, saj kazni niso simbolične - praviloma dosežejo protivrednost najmanj 200 €! Kršitelje čaka tudi vzgojna kazen, ki predvideva nekajdnevno čiščenje okolice, kar je okusilo že več sto domačinov. Oblast bije pravo vojno tudi z žvečilnimi gumiji, katerih prodaja je v državi prepovedana (pred leti se je zaradi nalepljenega žvečilnega na fotocelici vrat podzemnega vlaka zaustavi celoten promet; prometni kaos in zamuda poslovanja sta državo stala več milijonov dolarjev). Singapurci se na svojevrsten način bojujejo tudi s pločevinasto gnečo na mestnih ulicah. Ob največjih prometnih konicah je treba za vožnjo v strogem središču mesta plačati določeno pristojbino. Plačila so oproščeni le tisti, ki imajo polno zaseden avto oziroma se v njem peljejo vsaj štirje potniki.

 

http://www.rtvslo.si/tureavanture/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=11&c_id=195

mali azijski tigri