Rastlinstvo in živalstvo Avstralije je raznoliko in posebno zaradi izoliranosti in oddaljenosti kontinenta. V Avstraliji živi več kot 25000 rastlinskih vrst. Določena vrsta borovca izhaja iz časa dinozavrov; izpred 100 milijonov let pa izvira tudi kljunaš.

Rastlinstvo je v glavnem prilagojeno podnebju. V suhi notranjosti so polpuščave in puščave. Tam raste bodljikavo grmovje - scrub. Sušna območja Avstralije nudijo dom številnim kuščarjem, kačam in rastju, ki je prilagojeno na sušo.

Sever Avstralije poraščajo svetli in mestoma tropski deževni gozdovi. Na JZ in v zaledju Spencerjevega zaliva je rastje sredozemsko.

Posebnost Avstralije so evkaliptusovi gozdovi, ki uspevajo tam kjer je dovolj padavin, v južnejših krajih pa rastejo le posamezna evkaliptova drevesa. V njih prebivajo medvedki koale.

Za živalstvo Avstralije so posebej značilni vrečarji. Med njimi je najbolj znan kenguru. Avstralski noj - "ptič, ki ne leta" - je emu. Avstralski divji pes je dingo.

 

koala
kenguru
emu
kljunaš
še kakšna zanimivost

Na svetovnem spletu poišči avstralski grb in ugotovi, kateri živali sta upodobljeni v njem! Preberi učno gradivo, izdelaj miselni vzorec z naslovom "Živalstvo in rastlinstvo Avstralije" (s tremi točkami - posebnosti, živalstvo in rastlinstvo).

| nazaj |

 

dingo

rastlinstvo in živalstvo