Transavstralski vlaki povezujejo vzhodne (Brisbane - Canberra) in zahodne (Adelaide - Perth) obale. Z železniškimi tiri so povezana tudi največja rudna nahajališča v državi. Skupna dolžina avstralskih železnic je leta 2004 znašala 54439 km.

potrebuješ Real Player in priklop na internet cestni vlak

Ugotovi, po kateri strani ceste vozijo! Oceni, koliko glav živine peljejo takšne pošasti naenkrat! Predstavljaj si, da si minister za promet. Razmisli, zakaj si prevoze s cestnimi vlaki prepovedal na gosteje poseljenih območjih? Oceni, katere dejavnosti in službe moraš zaradi tovrstnih transportov razviti?
"Road train" je avstralsko ime za do 50m dolge "cestne vlake", ko mogočen vlačilec priklopi tri ali štiri prikolice. Zaradi velikih razdalj so potrebe po čim večji količini prepeljanega blaga razumljive. Posebej znani so "ovčarski" in "naftni vlaki". Seveda pa lahko vozijo le po določenih območjih Avstralije. Ena najpomembnejših povezav poteka od Adelaide na jugu in čez Alice Springs do Darwina na severu. Na tej trasi ni železniških prog in sta zato oskrba in transport s kamioni nepogrešljiva. Skupna dolžina avstralskih cest je leta 2004 znašala 811603 km.

železniški promet

 

 

 


"cestni vlaki"

 

 

 

 

 


| nazaj |